Privreda

Plaćanje kamata ugasilo bi rudnike

Plaćanje kamata ugasilo bi rudnike
Plaćanje kamata ugasilo bi rudnike

SARAJEVO - Plaćanje kamata na dug za PIO, na kojem insistira Porezna uprava FBiH, značio bi kraj većine rudnika uglja u FBiH, tvrdi direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Čivić.

Smatra da su jedini izlaz izmjene zakona kojima bi bio dat novi rok za otpis kamata. Čivić napominje da je Vlada FBiH Zakonom o finansijskoj konsolidaciji devet rudnika preuzela oko 160 miliona KM glavnice duga, ali ne i oko 80 miliona KM kamata.

Zbog ovoga će, kažu u Ministarstvu finansija FBiH, biti formirana radna grupa koja će raditi izmjene propisa kako bi bio produžen rok za otpis kamata, ali da je upitno kada će one biti usvojene.

"Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika se naslanja na zakon o nenaplaćenim doprinosima. Prvi je u funkciji, a drugi je istekao. Rješenje je u izmjenama zakona, a sve dok do njih ne dođe Vlada FBiH će plaćati glavnicu duga rudnika za PIO", rekao je pomoćnik ministra finansija FBiH Hajrudin Hadžimehanović.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, smatra da je problem što rudnici nisu za četiri godine, koliko su imali vremena, potpisali sporazume u skladu sa zakonom o dospjelim, a nenaplaćenim doprinosima po kojima bi kamate bile otpisane. Dodao je da ovaj zakon nije na snazi od februara, te da se kamate moraju platiti.

Čivić tvrdi da nijedan rudnik nije potpisao sporazum o izmirenju cjelokupnog duga za doprinose, već samo za dio obaveza, jer teško da mogu pratiti tekuće, a pogotovo preuzeti dodatne obaveze.

"Insistiranjem na striktnom provođenju propisa rudnici bi bili dovedeni u tešku situaciju. Kamate ne bi platila ni Vlada FBiH, ni 'Elektroprivreda BiH' u čiji su sastav ušli rudnici, već je to obaveza rudnika", dodao je Čivić i podsjetio da je Vlada preuzela dug rudnika nastao do kraja 2008. godine, s tim da je obuhvaćeno i plaćanje duga Rudnika Kreka i za 2009. godinu.

U Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH kazali su da je iz budžeta FBiH u prošloj i ovoj godini izdvojeno po oko 28 miliona KM za uplatu duga rudnika za PIO i poreze na plate, kako je i predviđeno zakonom. Tvrde da je većina rudnika na vrijeme podnijela zahtjeve za potpisivanje sporazuma i ne znaju zašto oni nisu realizovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije