Privreda

"Pletu" kablove za svjetske elektronske divove

"Pletu" kablove za svjetske elektronske divove
Foto: N.N. | "Pletu" kablove za svjetske elektronske divove

​SANSKI MOST - Proizvodnja u tvornici HIK SM u Sanskom Mostu, gdje se proizvode električni kablovi za svjetsko tržište, započela je u aprilu, a na tržište u Njemačkoj već su izvezli pet punih šlepera vlastitih proizvoda.

"Trenutno je u firmi zaposleno 20 radnika, ali se ubrzo planira proširenje obima proizvodnje, kao i zapošljavanje novih radnika, ukupno 50 u ovoj godini", potvrdio je Ejub Topić, izvršni direktor preduzeća.

Vrijednost ovog projekta procijenjena je na šest miliona maraka, a investitor je poznata njemačka kompanija "HIK GmbH", čiji su kupci najpoznatiji svjetski proizvođači bijele tehnike i elektronske opreme.

Topić kaže kako su na prostoru koji je nekada pripadao Drvnoj industriji "Sana", koja je otišla u stečaj, kupili 17 dunuma zemljišta te izgradili proizvodnu halu koja se prostire na tri hiljade kvadratnih metara korisnog prostora.

"Povećanjem obima proizvodnje planiramo proširenje kapaciteta na oko šest hiljada kvadrata radnog prostora i zapošljavanje u konačnici 200 radnika. Dvije trećine zaposlenih biće žene, jer se proizvode kablovski setovi na malim presama i potreban je precizan ručni rad, gdje je ženska ruka mnogo preciznija", kaže Topić.

Prema njegovim riječima, na ovome mjestu se proizvode veoma zahtjevni proizvodi za najpoznatije svjetske kupce. 

"Recimo, jedan od takvih kupaca je poznata kompanija ABB. U svijetu elektronike, recimo, njihov 400-kilovatni prekidač je kao 'spejs šatl' u svemiru, a mi radimo kablovski set za njih. Tu su i 'Bosch', 'Kion' ili 'Fresenius', farmaceutska kompanija koja radi mašine koje proizvode lijekove. Za tu mašinu koja proizvodi lijekove mi, također, radimo kablovski set", kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, u ovoj sanskoj firmi proizvodiće se i elektroormari za svjetsko tržište prema narudžbi kupaca.

"Svaki naš kablovski set se nakon što bude proizveden spaja i testira. Za svaku upresanu stopicu, za svaku blankiranu žicu u memoriji mašine nalazi se certifikat kojom silom je upresana i koji je prelazni električni otpor tog spoja. Tako nam kupac ne može reći nakon dvije godine da naš set nema dobar spoj", objašnjava Topić.

Inače, zanimljivo je kako je do pomenute investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji "HIK GmbH" u Njemačkoj. Oni su nagovorili vlasnika kompanije Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u Bosnu i Hercegovinu. Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektroopreme, a skoro 80 posto proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke.

"Naša poruka stranim investitorima je da se u Bosni i Hercegovini može napraviti vrlo kvalitetan projekat i da postoji kvalificirana radna snaga. Istina, ovdje je rovita politička situacija, ali, vjerujte mi, strani investitori raspoznaju dnevnopolitičke priče od stvarnosti. U suprotnom, ne bi 257 njemačkih firmi došlo i investiralo u BiH da se plaše izbijanja rata. Taj proces će u konačnici rezultirati time da će stručna radna snaga moći vrlo pristojno zaraditi i da neće imati potrebu da ide vani", kazao je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije