Privreda

Pratite nas na Google news

Sjednica UO Fonda PIO RS: PREF isplatio dividendu od 5,08 miliona KM

Sjednica UO Fonda PIO RS: PREF isplatio dividendu od 5,08 miliona KM
Foto: N.N. | Počela gradnja banje vrijedne 25 miliona KM
Uroš Vukić

BANJALUKA - Upravni odbor Fonda PIO na posljednjoj sjednici, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio je godišnji izvještaj i donio Odluku o isplati dobiti, prema kojoj će Fondu PIO biti isplaćena dividenda u iznosu od 5,08 miliona KM.

Prema revidiranim finansijskim izvještajima PREF-a, u 2020. godini je ostvarena neto dobit u iznosu od 8,43 miliona KM, a prvi put revizorska kuća "Ernst&Young" je revidirala finansijske izvještaje. 

Za rezultat PREF-a, između ostalog, zaslužni su prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja, a šest emitenata Republike Srpske iz portfelja PREF-a su isplatili dividendu u ukupnom iznosu od 6,24 miliona KM.

"Ukupni prihodi Fonda iznose 11,77 miliona KM. Od toga, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja dužničke hartije od vrijednosti i depozite. Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim instrumentima, depozitima i gotovini, što pruža uvjerenje da ćemo u budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu RS. Jedna od aktivnosti na koju možemo biti ponosni predstavlja operacije na međunarodnom tržištu", saopštili su iz Uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom, dodajući da su prošle godine hrabro iskoračili na strane berze i na uloženu imovinu ostvarili povrat od 15 odsto i dobili prve dividende.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije