Privreda

Počela nova potraga za naftom u RS

Počela nova potraga za naftom u RS
Foto: Matryx/Pixabay | Počela nova potraga za naftom u RS

ŠAMAC - Kompanija "Naftna industrija Srbije" (NIS) nastavila je razvoj projekta "Obudovac" u opštini Šamac i započela bušenje istražne bušotine "Obudovac 03", s ciljem potvrđivanja i pronalaženja novih rezervi nafte i gasa.

Kako je navedeno u saopštenju ove kompanije, radovi će biti izvedeni u skladu s najvišim ekološkim propisima i završeni tokom januara naredne godine.

Dodali su da, prema projektu, bušenje će biti izvršeno na dubinu od 2.100 metara, a prije početka aktivnosti predstavnici kompanije upoznali su resorno ministarstvo, lokalnu samoupravu i mještane o istražnim radovima.

"NIS je u okviru ovog projekta početkom ove godine realizovao dodatna seizmička 2D istraživanja na prostoru od 135 kilometara na području Obudovca", kazali su u ovoj kompaniji.

Dodali su da se ovim istraživanjima mjeri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih je definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva "Jadran-naftagas", koje posjeduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, to jeste sirove nafte i gasa, na cijeloj teritoriji Srpske.

"Osnovni zadatak i cilj 'Jadran-naftagasa' je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela proizvodnja na teritoriji Republike Srpske", stoji u saopštenju ove kompanije.

U 2013. godini obavljeno je bušenje prve istražne bušotine "Ob-02" u selu Obudovac, a godinu dana kasnije tokom ispitivanja dobijena je nafta čiji je kvalitet ispitivan u laboratorijama Naučnotehnološkog centra NIS u Novom Sadu. Utvrđeno je da je riječ o nafti koja je već zastupljena u Panonskom basenu i slični tipovi nafte se proizvode i u Srbiji.

U saopštenju su naveli da su se analizom i definisanjem parametara ležišta u toku probnog rada bušotine "Ob-02" od avgusta 2019. do kraja ove godine stekli uslovi za dalji razvoj projekta na istražnom području Obudovac.

"NIS je obezbijedio sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisiće i od uslova vezanih za pandemiju virusa korona", naveli su u ovoj kompaniji.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac, ova bušenja ne donose samo korist opštini Šamac, već i cijeloj Republici Srpskoj.

"U ovom momentu je u pitanju istraživačka eksploatacija, koja bi trebalo da istekne krajem 2023. ili početkom 2024. godine i tek tada će efekat za budžet opštine Šamac da se osjeti", kazao je Milićević.

Dodao je da bi prihod za opštinu Šamac na godišnjem nivou trebalo da bude oko 300.000 KM.

"Imamo stalnu komunikaciju sa jedne strane sa resornim ministarstvom, kao i sa kompanijom NIS. U ovom momentu opština Šamac daje logističku podršku", rekao je Milićević.

Istakao je da imaju i obećanje da će iduće godine ova kompanija pomoći u saniranju asfaltnih puteva u opštini koju koriste.

Priča o nafti u Republici Srpskoj, inače, nakon otkrivanja prvih količina u Obudovcu, posljednjih godina je utihnula. Odgovarajući na poslaničko pitanje, resorni ministar Petar Đokić prije dvije godine izjavio je da su dotadašnji rezultati istraživanja pozitivni, ali da je pitanje da li je komercijalna eksploatacija isplativa, kao i da zbog povjerljivosti ugovora sa koncesionarom ne može iznositi detalje.

Podsjećamo da je kompanija "Jadran-naftagas" u junu 2011. godine dobila koncesiju za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske na 28 godina. Četiri godine kasnije saopšteno je da je nafta nađena u Obudovcu, kod Šamca, te da su ispitivanja u toku i da još nije vrijeme za eksploataciju.

Potpisanim ugovorom "Jadran-naftagas" obavezao se da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske obavljaju se, inače, duže od stotinu godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije