Privreda

Počela realizaciju projekta "Dig IT" ukupne vrijednosti 484.379 KM

Počela realizaciju projekta "Dig IT" ukupne vrijednosti 484.379 KM
Foto: Ilustracija | Počela realizaciju projekta "Dig IT" ukupne vrijednosti 484.379 KM

Privredna komora Republike Srpske počela je realizaciju projekta "Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima - Dig IT" ukupne vrijednosti 484.379 KM, čiji je cilj podizanje konkurentnosti i inovacionih kapaciteta izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća u metalskom sektoru.

U sufinansiranju ovog projekta, čija će realizacija trajati 18 mjeseci, EU učestvuje sa 383.998 KM putem projekta "EU4biznis", saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

Projektom će se uspostaviti i ojačati Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srpske kroz koji će se obučiti 10 IT konsultanata za izradu digitalnih mapa i digitalnih strategija u ciljanim privrednim subjektima.

Tokom realizacije "Dig IT" projekta predviđen je veći broj projektnih aktivnosti usmjerenih na povećanje svijesti kompanija o značaju i neophodnosti digitalne transformacije, kao i njihovog znanja o procesima koje donosi digitalizacija koja preduzećima omogućava poslovnu optimizaciju, smanjenje troškova i povećanje produktivnosti.

Jačanjem konkurentnosti kompanije će povećati prodaju i plasman svojih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i na taj način obezbijediti nova radna mjesta.

Privredna komora Republike Srpske će kroz Centar za digitalnu transformaciju, a u saradnji sa partnerima, razviti održivu standardizovanu podršku za mala i srednja preduzeća u procesu digitalne transformacije, te pružiti podršku preduzećima u ovim procesima.

Partneri na ovom projektu su Područna privredna komora Banjaluka, Inovacioni centar Banjaluka, te kompanije "Saga NFG" iz Banjaluke i "Topinoks" iz Prnjavora.

Projekat "EU4biznis" podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj s ciljem jačanja ekonomije BiH.

NJegova vrijednost je 16,1 milion evra, a zajednički ga finansiraju EU sa 15 milina evra i NJemačka sa 1,1 miliona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije