Privreda

Počela sa radom hidroelektrana "Bogatići-Nova"

Počela sa radom hidroelektrana "Bogatići-Nova"
Foto: RTRS | Počela sa radom hidroelektrana "Bogatići-Nova"

TRNOVO - Hidroelektrana Bogatići-Nova u Trnovu, vrijedna 18,5 miliona maraka, danas je puštena u rad, a godišnje će u prosjeku proizvoditi 46,26 miliona kilovat-časova električne energije.

Njena instalisana snaga iznosi 9,96 megavata, projektovana godišnja proizvodnja 41 gigavat-čas električne energije, uz očekivani godišnji prihod oko pet miliona KM. Taj prihod, kako se očekuje, omogućiće dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i nova radna mjesta.

Ljubomir Mrđa, direktor "Elektrodistribucije" Pale, kazao je kako je ovo najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u RS, a u čiju izgradnju su uloženi znanje, iskustvo i novac.

Napomenuo je da je za samo godinu dana izgrađena i u probni rad puštena potpuno automatizovana hidroelektrana s centralnim sistemom za nadzor i upravljanje koji, kako kaže, predstavlja svjetski standard u oblasti proizvodnje električne energije.

Svečanom otvaranju ovog savremenog energetskog objekta izgrađenog na rijeci Željeznici, a čiji je investitor upravo preduzeće "Elektrodistribucija" Pale, prisustvovao je Milorad Dodik, predsjednik RS, kao i ministri u Vladi RS.

"Stvarali smo ambijent za ovo i vrijedno radili svih prethodnih godina da na ovom prostoru i u okviru ovog preduzeća budu otvorene dvije hidroelektrane, što se nije desilo od osamdesetih godina prošlog vijeka. Ovo je objekat koji ostaje. Ovo je realizacija odluke koju smo donijeli 2006. godine, nakon što je prethodna vlast potpisala sporazum o tome da povuče kredit, a da proda 'Elektroprivredu'. Moj prvi posao kada sam kao predsjednik Vlade došao u kabinet bio je da odbacim tu odluku", kazao je Dodik.

Napomenuo je da RS s Vladom Srbije gradi dvije nove elektrane, te da se kod Nevesinja, Bileće i Dubrovnika gradi sasvim novi sistem "Gornji horizonti".

"Pokazujemo da imamo ljude i vlast koji mogu voditi složene procese. Nije lako dobiti ekološku dozvolu i ovakav projekat. Za to je potrebno vrijeme, stručnjaci, angažovanje radnika", naglasio je Dodik.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da je do sada u izgradnju mnogih energetskih objekata u RS investirano više od tri milijade KM, a plan je, kako kaže, da se investira ukupno 11,5 milijardi maraka.

"Važno je da nosioci investicija budu preduzeća i sistemi 'Elektroprivrede'. Ovdje je 'Elektrodistribucija' Pale učinila najviše", rekao je Đokić i podsjetio da će tokom septembra biti puštena u pogon nova Hidroelektrana Bočac, te da se intenzivno nastavlja izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

Istakao je da, je prije nekoliko dana potpisan memorandum, prema kojem će se zajedno sa Srbijom graditi dvije hidroelektrane i to HE Foča i Paunci.

Naglasio je da, je uvjeren da će ovi objekti poboljšati ekonomsku vrijednost RS, a korist će, kako je rekao, imati građani i opštine gdje se ti objekti nalaze.

To očekuje i Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo, koji je kazao da je ovo jedna od značajnijih investicija za ovu lokalnu zajednicu.

"Prema očekivanjima 'Elektrodistribucije' Pale, na osnovu proizvedene električne energije na godišnjem nivou opština bi trebalo da ostvari dobit do 300.000 KM, uz pretpostavku da hidrološke prilike budu odgovarajuće", ističe on.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a koja je uručila upotrebnu dozvolu za hidroelektranu, poručila je kako se prirodni resursi moraju staviti u službu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije