Privreda

Počeli pregovori o povećanju radničkih plata

Počeli pregovori o povećanju radničkih plata
Foto: Ilustracija | Počeli pregovori o povećanju radničkih plata u RS

BANJALUKA - Pregovori o povećanju radničkih plata u Republici Srpskoj započeli su juče između Vlade RS, Saveza sindikata i poslodavaca RS.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, kazala je da im je cilj da u ovoj godini najniža plata iznosi 600 KM umjesto dosadašnjih 520 KM.

"Intenzivno teku pregovori o povećanju primanja radnika, i to povećanje za četiri sektora koja se finansiraju iz budžeta RS, zatim najniže plate i stope neoporezivog dijela plate", kazala je Mišićeva za "Nezavisne novine".

Pregovori još traju i nije se došlo do konačnih iznosa, ali bi dogovor trebalo da bude postignut do kraja maja.

"Nama je cilj da u ovoj godini stignemo do najniže plate od 600 KM, samo je pitanje da li ćemo do toga doći odjednom ili u dva koraka", kazala je Mišićeva.

Ističe da bi voljela da to bude odmah, jer to daje šansu da već u zadnjem kvartalu pregovaraju za veću platu za iduću godinu i da se taj iznos opet poveća. "Važno je da krenemo i da se čak i u ovakvoj situaciji povećaju plate. Bolje koliko god nego ništa", dodaje Mišićeva.

Prema njenim riječima, što se tiče podizanja neoporezivog dijela plata na 1.000 KM, od tog iznosa neće biti ništa.

"Biće to nešto manji iznos, ali ne znamo tačno koliko. Pregovori su u toku", kazala je Mišićeva i dodala da će oni podržati opciju od 1.000 KM, ali pod uslovom da se to prelije u plate radnicima.

"Nama je u interesu da se onim radnicima koji imaju najmanja primanja - ona što više povećaju", zaključila je Mišićeva.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da nije realno za očekivati da ove godine minimalac raste do 600 KM te da je Sindikat očito promašio temu.

"Mi nikad i ne kažemo da neko treba da dobije najnižu platu od 600 KM, ali da se sve plate povećavaju preko najniže plate - to nije u redu", kazao je Trivić.

Napominje da najniža plata u Srpskoj čini 55 odsto od prosječne plate, što je, ističe, među većim iznosima u Evropi.

Što se tiče podizanja neoporezivog dijela plata na 1.000 KM, Trivić ističe da pregovori s Vladom RS još traju.

"Smatramo da bi bilo dobro da taj iznos bude 1.000 KM jer bi to povećalo broj radnika koji mogu dobiti veći iznos plate", zaključio je Trivić.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, razgovarao je juče s predsjednikom Privredne komore RS Borkom Ðurićem o načinima da se kroz izmjenu zakonskih propisa i procedura u narednom periodu stvore uslovi za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru i doprinese efikasnijoj borbi protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije.

"Višković i Ðurić razgovarali su i o različitim vidovima podrške koje Vlada RS pruža privrednim subjektima", saopšteno je iz Vlade RS nakon sastanka.

Iz Unije udruženja poslodavaca Srpske kažu da je na njihovu inicijativu održan sastanak s predsjednikom Vlade RS o smanjenju oporezivanja rada, suzbijanju neformalne ekonomije i pokretanju procesa vakcinacije radnika.

Kako se naglašava, u toku su pregovori i analiza mogućnosti u vezi s nivoom povećanja neoporezivog dijela dohotka.

"Imajući u vidu prisustvo zloupotrebe instituta nepunog radnog vremena, odnosno prijavljivanja radnika na radno vrijeme kraće od osmočasovnog, Vlada Srpske će izmjenom propisa utvrditi minimalnu osnovicu za oporezivanje rada u visini najniže plate u Srpskoj, bez obzira na dužinu trajanja radnog vremena", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije