Privreda

Pratite nas na Google news

Počelo čišćenje zagađenog zemljišta u krugu kompanije GIKIL

Počelo čišćenje zagađenog zemljišta u krugu kompanije GIKIL
Foto: N.N. | Počelo čišćenje zagađenog zemljišta u krugu kompanije GIKIL
Nataša Tadić

LUKAVAC - U krugu kompanije GIKIL danas je počeo iskop zemljišta predviđenog projektom "Remedijacija industrijske zone fabrike koksa - pogon Fenola Lukavac", finansiranog od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Center za mednarodno sodelovanje in razvoj Ljubljana (CMSR), a na osnovu Sporazuma o saradnji potpisanog između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i kompanije GIKIL.

Projektom vrijednim oko 517.000 KM trebalo bi da bude sanirano onečišćeno zemljište na mjestu starih proizvodnih objekata, a samim tim i smanjeno onečišćenje okoliša na području općine Lukavac.

"Trenutno se radi iskop oko 690 tona zemljišta koje će biti odvučeno na plato firme 'Kemis' gdje se radi remedijacija. Nakon toga, obratit ćemo se Fondu i Ministarstvu za nastavak projekta i drugog zemljišta", rekao je Dževad Kasumović, generalni direktor GIKIL-a.

"Tehnologiju za projekat obezbijedila je češka firma 'Dekonta', koja radi dugi niz godina na projektima remedijacija. Ovo je prvi projekat ovakve vrste u BiH iz oblasti biotehnologije, koja je označena kao nauka budućnosti", pojasnio je Abdel Đozić, predsjednik NO GIKIL-a.

Dodao je da imamo zemljište onečišćeno različitim polutantima i biće izmješteno na posebno uređenu lokaciju i tretirano posebnom vrstom bakterija koje se hrane ovim vrstama zagađujući tvari.

"Nakon što bakterije odrade svoj dio posla, a što će se provjeravati posebnim monitoringom, zemljište se ponovo vraća na lokaciju kao pročišćeno", pojasnio je Đozić i dodao da je ovo pilot projekat koji će pokazati stepen efikasnosti kako bi se krenulo na šire područje. Projekat bi trebalo da bude temelj za sve druge projekte ovakve vrste u BiH i ostale fabrike sa sličnim problemima, a predviđa se i smanjenje zagađenja rijeke Spreče koja dalje ide prema rijeci Bosni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije