Privreda

Počelo restruktuiranje Sberbanke, bez zahtjeva klijenti mogu podići 1.000 KM

Počelo restruktuiranje Sberbanke, bez zahtjeva klijenti mogu podići 1.000 KM
Foto: Ilustracija/Arhiva | Počelo restruktuiranje Sberbanke, bez zahtjeva klijenti mogu podići 1.000 KM

​Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je Odluku o pokretanju postupka restruktuiranja nad "Sberbank" a.d Banjaluka, a u kojoj se ističe da likvidacija ili stečaj Banke ne bi bili opravdani, s obzirom da bi imali negativan uticaj na stabilnost finansijskog sektora ali i na realni sektor.

"Agencija za bankarstvo Republike Srpske ocijenila je da je stanje banke takvo da ona ne može ili vjerovatno neće moći nastaviti sa poslovanjem te da nije razumno očekivati da bi bilo koja mjera banke ili lica iz privatnog sektora ili mjere nadzora uključujući i mjere rane intervencije, mogle u razumnom roku otkloniti smetnje za nastavak poslovanja banke uzimajući u obzir sve okolnosti primjenjive na banku", navodi se u Odluci o pokretanju postupka restruktuiranja.

Takođe, u Odluci se navodi da je do problema u poslovanju banke došlo usljed dešavanja na geopolitičkoj sceni.

"Povećano povlačenje depozita izazvano je usljed činjenice što je Evropska centralna banka, ocijenila da Sberbank Europe AG ne može ili vjerovatno neće moći nastaviti poslovanje usljed značajnog odliva depozita koji vode i koji će dovesti do potpunog narušavanja likvidnosne pozicije Sberbank Europe AG, a isto je potvrdio i Jedinstveni sankcijski mehanizam. Do navedenog je došlo usljed dešavanja, na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima između Ukrajine i Rusije, te ekonomskih i finansijskih sankcija koje su SAD, EU i druge zemlje preduzele prema Rusiji", navodi se u Odluci o pokretanju postupka restruktuiranja nad Sberbank a.d Banjaluka.

Istovremeno sa početkom procesa restruktuiranja, oglasili su se i iz Sberbanke gdje su klijente obavijestili da će i dalje isplaćivati gotovinu u iznosu do 1.000 KM u toku radnog vremena te da se za veće iznose moraju podnijeti zahtjevi.

"Zahtjev za isplatu iznosa preko 1.000 KM će se primati u poslovnicama, a realizovati u periodu od 48 do 72 sata, o čemu će klijenti biti obavješteni putem telefona", navodi se u obavještenju Sberbanke.

Odluku o procesu restruktuiranja možete pogledati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije