Privreda

Počeo Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje u Zenici

Počeo Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje u Zenici
Foto: Fena | Počeo Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje u Zenici

ZENICA - Deveti sajam poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva "OPENS 2019" počeo je danas u Zenici, a tokom tri dana trajanja sajma građani i posjetioci tog grada moći će kupiti proizvode 100 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Organizator je Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona.

"Na sjamu se pojavljuje 100 izlagača i ovo je jedinstvena prilika da mi, izlagači i proizvođači, razmijenimo mišljenja i ideje, a potrošači su naši najveći kontrolori. Oni će pokazati šta nam valja. Ovo je prilika kada se proizvođači i potrošači sreću licem u lice, što i jeste svrha svih sajmova", kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Nermin Marušić.

Među izlagačima je i Božo Vlačić iz Trebinja, koji je nedavno u Beogradu dobio nagradu za najbrend organskog proizvoda.

"Imam preko 700 stabala i devet sorti smokve, koja mi je osnovni proizvod, mada na svom gazdinstvu uzgajam i nar, kivi... Ovdje sam izložio više od 20 proizvoda", kaže Vlačić, koji se uzgojom smokve bavi 12 godina. Najavljuje kako će sredinom novembra biti izlagač i na sajmu u Maroku, za koji je dobio poziv te će i tada predstaviti proizvode svog kraja i juga BiH.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović kazao je kako su granice propusne i da je pitanje kakvu hranu uvozimo.

"Pozivam građane da, kupovinom domaćih proizvoda, pomognu svojoj državi i svojim poljoprivrednim proizvođačima" poručio Kasumović.

Premijer ZDK Mirza Ganić napomenuo je kako su, kroz 28 podsticajnih politika, iz budžeta ZDK izdvojili oko tri miliona KM.

Drugog dana sajma biće organizovan okrugli stol "Održivost poljoprivredne proizvodnje", na kojem će predavač biti Enver Avdić iz Bugojna, vlasnik firme ESOF, a zadnjeg dana sajma, u subotu u 14 sati, biće održana smotra narodnih igara i pjesama te proglašenje najboljih izlagača sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije