Privreda

Počeo Treći "Good Food & Wine Festival"

Počeo Treći "Good Food & Wine Festival"
Foto: Pixabay | Počeo Treći "Good Food & Wine Festival"

Treći "Good Food & Wine Festival", koji okuplja proizvođače tradicionalne hrane i vina, ali i drugih autentičnih proizvoda, počeo je danas u Beogradu predstavljanjem programa i trajaće do 20. juna.

Ovogodišnja sedmodnevna privredno-turistička manifestacija održava se pod sloganom "Da ponovo nazdravimo životu", uz učešće više od 100 proizvođača iz Srbije i regiona.

Centralni događaj manifestacije, Sajam tradicionalne hrane i vina, biće održan u subotu, 19. juna na Sava Promenadi, a predstaviće se oko 70 kompanija, preduzetnika, poljoprivrednih gazdinastava i turističkih organizacija.

Prethodno će u srijedu, 16. juna biti održan Vinski karneval od Palate Albanija do Kalemegdana.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program festivala da je još uvijek ozbiljan poduhvat organizovati takav jedan događaj i da je veliki izazov pokušaj da se turizam vrati tamo gdje je bio 2019. godine prije pandemije korona virusa.

Naveo je da su se određeni trendovi u ponašanju turista i njihovi zahtjevi promijenili, a da je prednost Srbije u post-kovid periodu aktivni, zeleni turizam i turizam kulturnog nasljeđa čime, kako kaže, naša zemlja obiluje i ima šansu da privuče još veći broj ljudi.

Podsjetio je da je na inicijativu resornog ministarstva Vlada Srbije prošle godine usvojila više mjera pomoći turustičkom i ugostiteljskom sektoru za šta je izdvojeno oko devet milijardi dinara.

Naveo da je u 2021. odobreno 500 miliona dinara za 100.000 turističkih vaučera, kao i dodatnih 100 miliona dinara za 20.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji.

"Dodatni vaučeri su podeljeni u rekordnom vremenu, za svega sat i po od puštanja i ovo nam ukazuje na to da će i ove godine građani Srbije većinski letovati u našoj zemlji", rekao je Nestorović.

Napomenuo je da su usvojeni i podsticaji za privlačenje većeg broja stranih turista za koje je predviđeno ukupno oko pet miliona dinara, a da je formiran Nacionalni savjet za oporavak i razvoj turizma.

Sekretar za privredu Grada Beograda Milinko Veličković rekao je da je u prva četiri mjeseca ove godine Beograd bilježi posjetu 31.000 stranih gostiju koji su ostvarili oko 92.000 noćenja i da je to blagi rast.

Vjeruje da će se taj trend nastaviti i da će biti mogućnosti za održavanje manifestacija poput festivala koji je danas počeo.

Podsjetio je da je u istom periodu 2019. bilo oko 100.000 dolazaka stranih turista u Beograd koji su ostvarili oko 220.000 noćenja, da je u prva četiri mjeseca 2020. njihov broj bio smanjen na 1.200 i 14.500 noćenja.

Kako su najavili organizatori, na glavnom događaju festivala "Good Food & Wine Festival", Sajmu tradicionalne hrane i pića u subotu, 19. juna, biće i dva specijalno uređena kornera "Korner Vojvodina" koji će okupiti proizvođače iz Vojvodine, i "Korner Zlatibor" na kome će se predstaviti proizvođači sa Zlatibora.

Biće organizovana i sajamska izložba "Hleb naš nasušni" posvećena hljebu i izložba slika "Boje i vino" akademskog slikara Dragana Stojkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije