Privreda

Počeo najveći poljoprivredni sajam u regionu

Počeo najveći poljoprivredni sajam u regionu
Foto: Anadolija | Počeo najveći poljoprivredni sajam u regionu

NOVI SAD - Na Novosadskom sajmu danas je počeo 85. Međunarodni poljoprivredni sajam, najveća manifestacija agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi iz oblasti agrara u regionu predstavljeno je više od 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a predstavljeni su proizvodi i usluge iz još toliko država, a broj izlagača veći je za 10 odsto nego prošle godine, izjavio je na ceremoniji otvaranja generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

"Međunarodni poljoprivredni sajam je već 85 godina vrhunski reprezent Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Mnogo je više od pripredbe, jer podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoja nauke. Uz to predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u poljoprivredi i snažna je podrška privredi Srbije", rekao je Cvetković.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma je Francuska. Izlagači iz ove zemlje predstavili su se na kolektivnoj izložbi, a na takav način predstavljanja svoje privrede odlučili su se i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske,  Španije i Tunisa.

Ovodišnju sajamsku priredbu je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, zahvaljujući se Vladi Francuske na podršci ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu, navodeći da je ta zemlja "najveća poljoprivredna sila na prostoru Evrope".

"Želim da ovaj simbol srpske poljoprivrede i srpske ekonomije, ovaj poljoprivredni sajam još više raste. On je najveći, najjači i najbolji što imamo u ovom trenutku. Želim da raste iz godine u godinu kako bi srpska poljoprivreda rasla", kazao je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine je podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj je izloženo 1.600 živih eksponata.

Izložba poljoprivredne mehanizacije izaziva posebnu pažnju posetilaca. Uz nastup Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, predstavili su se i drugi distributeri i zastupnici koji posluju u našoj zemlji, ali i kompanije iz Austrije, Češke, Indije, Italije, Nemačke, Turske, Rumunije, Slovenije i Ukrajine, a među izlagačima će biti i Unija proizvođača poljoprivredne mehanizacije Italije. Na ovoj priredbi će moći da se vidi i jedina samohodna multifunkcijska mašina na svetu, a biće izložen i  Holmerov kombajn koji košta oko 600.000 evra i traktor "John Deere" od 300.000 evra.

Tursku privredu i pojoprivredu ove godine na Novosadskom sajmu predstavlja 14 kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije