Privreda

Pratite nas na Google news

Počeo otkup rane šljive po cijeni od 80 feninga

Počeo otkup rane šljive po cijeni od 80 feninga
Foto: N.N. | Počeo otkup rane šljive po cijeni od 80 feninga
Srna

UGLJEVIK - U ugljevičkoj regiji počeo je otkup konzumne šljive čačanska ljepotica koja se, uglavnom, izvozi za evropsko tržište.

Milo Stojić, vlasnik firme "Bojin" iz sela Tutnjevac, otkupljuje od voćara ovu ranu sortu šljive po cijeni od 0,80 KM po kilogramu.

"Čačanska ljepotica je u punom rodu. Iako su majske kiše malo poremetile kvalitet, u posljednih 15 dana vremenske prilike su bile povoljnije, pa je to poboljšalo kvalitet roda", rekao je Stojić Srni.

On je najavio da će berba čačanske ljepotice trajati narednih 20 dana.

"Imamo kupce na zapadnoevropskom tržištu i planiramo da izvezemo do 1.000 tona ove rane sorte šljive. Nakon toga će se otkupljivati sorta stenlej", rekao je Stojić.

Prema podacima iz lokalne uprave Ugljevika, voćarima je besplatno podijeljeno 500.000 sadnica šljive.

"Stimulisani su i prerađivački kapaciteti, gradnja hladnjača, a opština Ugljevik je u seoskim područjima gradila i komunalnu infrastrukturu kako bi omogućila bolji prilaz njivama i voćnjacima", naveli su iz opštinskog Odjeljenja poljoprivrede.

Ugljevik je jedan od najvećih izvoznika šljive na rusko i zapadnoevropsko tržište i na godišnjem nivou se izveze do 2.500 tona ovog voća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije