Privreda

Počeo slobodan izvoz brašna iz Srbije

Počeo slobodan izvoz brašna iz Srbije
Foto: Pixabay | Počeo slobodan izvoz brašna iz Srbije
Tanjug

Direktor Poslovnog udruženja mlinara Žitounija Zdravko Šajatović potvrdio je Tanjugu da je u skladu sa odlukom Vlade Srbije počeo slobodan izvoz brašna iz ove zemlje.

On je ovu odluku ocijenio kao dobru i naveo da nema potrebe da se za brašno uvode kvote, jer taj izvoz nikada nije ugrožavao domaću stabilnsot i snabdjevenost domaćeg tržista brašnom.

"Brašna imamo dovoljno, a ono je proizvod koji ima veću dodatu vrednost i uvek proizvod sa većom dodatom vrednošću mora da ima prioritet u odnosu na sirovinu, ovoga puta pšenicu", rekao je Šajatović za Tanjug.

Prema njegovim riječima, sada je na našim prodavcima da vrate stare kupce koji su u međuvremenu morali da se prebace na druga tržista.

"Naša je šansa je u tome što se kriza na tržištu hrane, pa i na tržišstu najvažnije sirovine koja se zove pšenica, nastavlja tako da verujemo da će se konjuktura za tražnjom pšenice i brašna i dalje nastaviti pa ćemo bar deo gubitka u izvozu nadoknaditi", ističe sagovornik Tanjuga.

Navodi i da je u protekla dva mjeseca brašno na svjetskom tržištu poskupjelo i to za 20 do 30 evra po toni, pa je umjesto 420 evra po toni koliko je koštalo prije dva mjeseca, njegova cijena sada 440 do 450 evra.

Šajatović ističe da će naše brašno za početak morati da se prodaje nešto jeftinije, kako bi se vratili nekadašnji kupci, ali da je tu naša sreća u nesreći što su stari kupci brašna iz Srbije koji su se u međuvremenu preorijentisali na bugarsko, krajnje razočarani i visinom cijene i lošim kvalitetom.

"Naše brašno je mnogo bolje nego bugarsko, jer Bugarska proizvodi dosta meke pšenice, a brašno od meke pšenice je mnogo više za stočnu hranu, a manje za ljudsku ishranu", objašnjava direktor Žitounije.

Očekuje da ćemo s obzirom na dugogodišnju i već uhodanu saradnju sa našim starim kupcima brašna Makedonijom, Crnom Gorom i BiH, kojima smo godišnje prodavali po oko 40.000 tona brašna, brzo obnoviti saradnju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije je rekao Tanjugu da će Odluka Vlade o slobodnom režimu izvoza brašna iz Srbije početi da se primjenjuje od 15. maja.

Podsjetio je da je do sada važila kvota od 23.000 tona mjesečno za izvoz brašna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije