Privreda

Počinje gradnja vjetropark Ivan sedlo - Hadžići

Počinje gradnja vjetropark Ivan sedlo - Hadžići
Foto: Pixabay | Počinje gradnja vjetropark Ivan sedlo - Hadžići
N.N.

SARAJEVO - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je da gradnja vjetroelektrane Ivan sedlo Hadžići zvanično počinje u ponedjeljak, 26. septembra 2022. godine.

Delić je potpisao aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane sa Samirom Džaferbegovićem, direktorom kompanije "Suzlon Wind Energy BH", još u februaru prošle godine, ali zbog neophodnih dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji, kompleksnosti samog predmeta koncesije, odnosno izgradnje i korištenja spomenute vjetroelektrane, parcelizacije zemljišnih parcela u obuhvatu lokacije predmeta koncesije, a zatim i složenosti administrativnih procedura gradnja nije počela do danas.

"Potrajalo je, ali mi smo se maksimalno angažirali kako bismo investitoru omogućili početak gradnje investicije vrijedne 30 miliona evra, koja će Sarajevo uvesti u zajednicu proizvođača zelene energije. Imali smo niz prepreka, koje smo konačno savladali i raduje me što ćemo u ponedjeljak ozvaničiti početak gradnje", najavio je Delić.

Istakao je i da je ova kompanija primjer kako se ne treba postupati s investitorima koji odluče investirati u BiH, kao i da je takva praksa prošlost u Kantonu Sarajevo, posebno sada kad kanton ima svoju Agenciju za privlačenje investicija i privatizaciju, koja će biti siguran i pouzdan partner svim investitorima koji pokažu zanimanje za kanton.

"To je kompanija koja od 2016. godine pokušava realizirati svoju investiciju i koja želi uložiti milione, ali mi je usporavamo našim administrativnim procedurama. Od prošle godine aktivno smo radili na uklanjanju svih prepreka i konačno omogućili realizaciju ovog projekta", podsjetio je ministar.

(Akta.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije