Privreda

Počinje remont elektrane "Krško"

Počinje remont elektrane "Krško"
Foto: N.N. | Počinje remont elektrane "Krško"

KRŠKO - Isključivanjem iz mreže danas je počeo redovni remont u Nuklearnoj elektrani "Krško" i trajaće nešto više od mjesec dana, objavljeno je na veb-stranici elektrane.

U radovima će učestvovati oko 1.800 radnika iz Hrvatske i Slovenije, te međunarodnih izvođača specifičnih radova u nuklearnoj industriji.

Tokom remonta biće zamijenjeno 56 od 121 gorivnog elementa, biće sproveden standardni program održavanja i provjere mašinske, električne i mjerno-regulacione opreme.

"Remont 2021. godine zahtjevan je po opsegu i sadržaju te zbog uslova neizvjesnosti razvoja epidemije. U pogledu izvođenja radova remont je vrlo intenzivan period, a logistički je zahtjevan zbog opsega i kompleksnosti radova te broja izvođača", navedeno je u objašnjenju.

Kako je dalje navodi, program nadogradnje sigurnosti je u završnoj fazi, a ove godine planirano je 13 većih tehnoloških modernizacija.

"Većina modernizacija dio je projekata Programa nadogradnje sigurnosti, koji proizilazi iz spoznaja industrije nakon događaja u Japanu 2011. godine i iz administrativnih zahtjeva", dodali su iz elektrane.

Pojasnili su i da to obuhvata ugradnju dodatnih sigurnosnih sistema za osiguravanje hlađenja jezgre u reaktoru i istrošenog goriva, a doprinosi većoj otpornosti elektrane na prirodne i ostale malo vjerovatne događaje.

Počela je, kako se navodi u saopštenju, i gradnja suvog skladišta istrošenog goriva.

Nuklearna elektrana Krško, jedina nuklearka u regiji, nakon zemljotresa 29. decembra 2020. godine sa epicentrom u Petrinji, zaustavljena je kao i poslije potresa u martu prošle godine kada je epicentar bio u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije