Privreda

Sedmi Sarajevo Business Forum: BiH na raspolaganju svim investitorima

Sedmi Sarajevo Business Forum: BiH na raspolaganju svim investitorima
Sedmi Sarajevo Business Forum: BiH na raspolaganju svim investitorima

SARAJEVO - U Sarajevu je danas otvoren sedmi Sarajevo Business Forum na kojem učestvuju brojni biznis lideri iz regiona i svijeta.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na otvaranju Sarajevo Business Foruma pozvao je ulagače da investiraju u BiH jer će se, kako je kazao, uvjeriti u šarm i privlačnost BiH.

"BiH je zemlja neobičnih prirodnih ljepota, duhovnog naslijeđa koje su ostavile brojne kulture. BiH je srce Balkana i most između Istoka i Zapada. Ovo je zemlja u koju ćete se stalno vraćati, jer ćete biti u prilici da se uvjerite u šarm i privlačnost BiH, te da ćete naći prijatelje i pokrenuti biznis", kazao je Zvizdić u uvodu.

Zvizdić je istakao da je 2015. godine na Sarajevo Business Forumu, na početku mandata poslao poruku da se BiH opredijelila za sistemske reforme koje će od BiH napraviti socijalno i ekonomski stabilnu zemlju.

"Ovaj forum je početak stabilnog lica BiH. Ostvarili smo startne ciljeve i povećali konkurentnost BiH", ističe Zvizdić.

Potvrdio je smanjenje broja nezaposlenih od 15.000, rast fiskalnih prihoda i stabilnog kreditnog rejtiga BiH, kao i značajne iskorake ka EU, vladavinu prava i stabiliziranje političkih prilika.

"Nadamo se da će izraženi napori vlada na svim nivoima biti prepoznati na dodjeli kandidatskog statusa 2017. godine. BiH ima cilj unaprijediti odnose sa zemljama regiona, a prirodne ljepote BiH, na koje sam i sam ponosan - te ljudski resursi čime zemlju velikim potencijalom za investitore".

"Bit će prezentovani domaći potencijali i razvojni projekti iz raznih oblasti. Pozivam vas na partnerstvo i saradnju. Učinit ćemo sve da vas podržimo i radimo na kreiranju regionalno najprivlačnijeg poslovnog sistema", kaže Zvizdić, pojasnivši da će Vijeće ministara BiH i vlade na svim nivoima stajati na raspolaganju svim investitorima.

"Pozivam vas da budemo partneri, da radimo na realizaciji projekata. Želim vam puno sreće u radu, i puno uspješnih projekata, kako bi napravili iskorak ka jačanju ekonomije i društva BiH".

Izetbegović: SBF od osnivanja imao ambicije da povezuje poslovne ljude

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na otvaranju Sarajevo Business Foruma (SBF) koji je počeo jutros kazao je da konferencije kao što je ova potvrđuju značaj Sarajeva kao polazne tačke za velike poslovne vizije.

Istakao je da je SBF od osnivanja imao ambicije da povezuje poslovne ljude, a da je ove godine zbog saradnje s Kinom otišao korak dalje i nadrastao regionalni značaj.

“Strategija saradnje Kine kao ekonomskog generatora od globalnog značaja sa privredama srednje i istočne Evrope koje su u snažnom razvojnom zamahu velika je šansa za saradnju od koje će koristi imati svi koji se u nju uključe”,  istakao je Izetbegović.

On je podsjetio da je BiH ove godine u februaru predala zahtjev za članstvo u Evropsku uniju.

“Naglasio je potencijale BiH, a istakao je da će ulagači koji na vrijeme prepoznaju te potencijale biti korak ispred onih koji "oklijevaju zarobljeni u stereotipe burne prošlosti Balkana".

Izetbegović je izdvojio hidroenergetski potencijal koji je rangiran kao osmi po veličini u Evropi, rezerve uglja od oko šest milijardi tona, dva i po miliona hektara obradive zemlje te sektor turizma koji je u stalnom porastu.

Ahmed Muhamed Ali, predsjednik Islamske investicione banke rekao je u uvodnom obraćanju da je Biznis forum uspješan projekat, jer je pomogao jačanju investicija u BiH, ali i turizma.

"Ovo je višeslojni obrazac saradnje i investiramo 2,5 miliona milijardi dolara. Imamo i dobra iskustva u razvoju luka u Jadranskom i Crnom moru", istakao je Muhamed Ali.

Mehmed Simsek, zamjenik premijera Turske, istakao je da je Turska spremna da pomogne BiH i poručio da EU ne treba da bježi od proširenja i da bi u to trebalo da uključi sve zemlje Balkana i Turske.

On je rekao da turske investicije u EU iznose 6,5 miliona evra godišnje, dok je u BiH Turska godišnje investira pola miliona evra. Simsek je upozorio na ekonomsku krizu i rekao da svjetski dug trenutno iznosi 37 triliona dolara. 

On je poručio da je Turska spremna za nastavak saradnje sa zemljama Balkana, te izrazio zadovoljstvo zbog učešće Kina na ekonomskom forumu.

Horvat: Hrvatska spremna da investira u BiH 

Darko Horvat, ministar za preduzetništvo Hrvatske, istakao je da se BiH u ovom trenutku nalazi na putu pristupanja EU.

“ Hrvatska iza sebe ima desetogodišnji period pristupanja EU, iza toga stoje brojne reforme. Nikada nijedan protokol ne otvara radna mjesta, za to se mora organizirati stabilno investicijsko okruženje”, istakao je Horvat.

On je dodao da su Hrvatskoj u ovom trenutku pripremljeni projekti ua izgradnji cazinske pruge, te da je sa kolegama iz RS započeo bilateralne razgovore da se krene u investiciju izgradnje hidroelektrane “Dubrovnik 2”, sa kolegama iz FBiH razgovaramo o izgradnji autoputa 5C.

"Srbiji saradnja sa susjedima na prvom mjestu"

Željko Sretić, ministar privrede Srbije, čestitao je Vijeću ministara BiH na organizovanju biznis foruma u Sarajevu.

“Posebno sam zadovoljan što je ovogodišnja konferencija posvećena saradnji u regioni je od velike važnosti kako za Srbiju tako i za sve zemlje. Uvjeren sam da možemo da učinimo da ovaj prostor postane kapija Evropa”, istakao je Sertić.

On je istakao da je Srbiji saradnja sa susjedima na prvom mjestu, te istakao da je značajno učešće kineskih investitora na području Balkana. On je dodao da su Kinezi u Srbiju investirali oko 1,5 miliona dolara.

“ Ponosni smo što investitori biraju da ulažu u Srbiju i mislimo da je to prednost za cijeli region. Mislimo da je pravo vrijeme da ohrabrimo investicije i očuvamo regionalnu stabilnost”, istakao je Sertić.

"Katar zainteresovan za proširenje trgovinske razmjene sa BiH"

Ahmed bin Jasim bin Mohamed Al Thani, ministar ekonomije Katara rekao je da cijeni dobrodošlicu Vijeća ministara BiH.

“Katar i BiH imaju uske veze koje se i dalje šire. Mislim da postoji veliki potencijal za saradnju u raznim oblastima. Moramo učiniti više napora na proširenju trgovinske razmjene”, istakao je Al Thani.

On je dodao da Katar ostvaruje stabilan ekonomski rast kroz domaće proizvode, te da je uspio da pojača ekonomsku konkuretnost.

“Katar je rangiran na prvom mjestu među zemljama Sjeverne Afrike i Bliskog istoka”, istakao je on.

Šarović: Iskoristiti prednosti mehanizma saradnje '16+1'

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u obraćanju učesnicima Sarajevo business foruma naglasio je da je zapadni Balkan dinamična regija i da treba iskoristiti prednosti mehanizma suradnje "16 + 1" između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Po njegovim riječima, BiH je u 2015. godini, poslije više godina zastoja i stagnacije, zabilježila ohrabrujući privredni rast postigavši i unutrašnji koncenzus oko ključnih ekonomskih reformi i napretka u evropskim integracijama.

“Međutim, lošija strana reformskog procesa zemlje je nedovoljan nivo investicija koji bi dao ključnu snagu i podršku ekonomskom napretku BiH u kontinuitetu. Iz tih razloga smatram nužnim da BiH neizostavno koristi i umrežava evropske inicijative u povezivanju zapadnog Balkana, kao i saradnju kroz platformu "16 + 1" između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, ali i sve druge inicijative i mogućnosti koje će podstaći ekonomiju BiH, a čini mi se da je ovogodišnji SBF dobra prilika i ključna tačka za utemeljavanje takvog razmišljanja u BiH”, kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, u BiH se smatra da su investicije Kine u region kroz platformu "16 + 1" najdinamičnija i najznačajnija stavka ekonomske saradnje. 

“Razvijajući mrežu za povezivanje regiona infrastrukturno u sinergiji sa evropskim i regionalnim inicijativama, BiH podržava kreiranje novih sadržaja saradnje platforme "16 +1", kao što je razvoj regionalnih odnosno zajedničkih projekta zemalja u izgradnji putne infrastrukture, željeznica, luka, telekomunikacija, elektroprenosne mreže itd”, kazao je.

Govoreći o saradnji s kineskim kompanijama i finansijskim institucijama u izgradnji energetskih blokova, Šarović je izdvojio pozitivno iskustvo sa TE Stanari u RS.

“BiH očekuje nastavak saradnje i u projekima obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i vetroparkovi, ali i saradnju u izgradnji industrijskih parkova i slobodnih ekonomskih zona”, zaključio je Šarović.

Na plenarnoj sjednici, koja će se održati u zgradi Parlamenta BiH, razgovaraće se o potencijalima regiona i mogućnostima ujedinjavanja tržišta,te mogućnostima saradnje sa Kinom.

Drugog dana foruma, u hotelu Terme na Ilidži, stručnjaci iz svijeta i regiona iznijeće ideje i predložiti platforme za izgradnju buduće strategije zajedničkog nastupa u oblasti poduzetništva, edukativnog poduzetništva, proizvodnje zdrave hrane za Evropu, te potencijalima regiona u razvoju turizma, uz paralelno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i dogradonačelnik Abdulah Skaka, u ime Grada Sarajeva, u utorak su u Vijećnici organizovali prijem dobrodošlice za učesnike sedmog međunarodnog Sarajevo Business Foruma.

Komšić je, pozdravivši goste iz svih dijelova svijeta, naglasio da će se Sarajevo kao grad potruditi da im bude dobar domaćin, kakav je uvijek i bio, prenosi Anadolija

"Susret od Istoka sa Zapada nastavlja se u Sarajevu, gradu tolerancije. Siguran sam da ćete osjetiti tu ljepotu i dušu grada koja će vas zvati da se u njega ponovo vratite. Biti na čelu glavnog grada je velika čast, ali i obaveza. Sarajevo postaje sve atraktivniji investitorima koji ovdje dolaze da realizuju svoje poslove i zamisli. Rascjepkana tržišta u današnjem svijetu teško opstaju, a ovogodišnji moto SBF-a promoviše zajedništvo", poručio je Ivo Komšić.

Svečano ukrašenu aulu Vijećnice je ispunio veliki broj gostiju i zvanica, učesnika SBF-a, najviše iz Kine, Kuvajta, Indije i Malezije.

Međunarodna investicijska konferencija

Učešće na 7. Sarajevo Business Forumu, međunarodnoj investicijskoj konferenciji, koja će se 4. i 5. maja održati u glavnom gradu BiH, najavile su brojne delegacije, politički i biznis lideri iz cijelog svijeta i regiona.

Učesnici i panelisti razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije, te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Njima se obratio i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH istakavši kako mu je zadovoljstvo što je večerašnji svečani prijem upriličen upravo u Vijećnici.

Zahvalio je, kako je rekao, prijateljima iz islamskog svijeta i svih drugih dijelova svijeta, što pomažu BiH u izgradnji i obnovi infrastrukturnih objekata i bh. ekonomije.

"Prijatelji poput vas nam pomažu da gradimo, da podignemo ekonomiju BiH, vi nam pomažete da nanovo izgradimo pokidane veze među ljudima na Balkanu", rekao je Izetbegović.

Dolazak na Sarajevo Business Forum potvrdio je Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, ministar ekonomije i trgovine države Katar. Na SBF-u će prisustvovati i Yousef Al Ali, ministar trgovine i industrije Kuvajta. Forumu će prisustvovati i Mehmet SimSek, zamjenik turskog premijera.

Brojne delegacije

U Sarajevo je pristigla do sada najveća kineska delegacija predvođena ministrom Ning Jizhe, inače zamjenikom predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi NR Kine. U 150-članoj kineskoj delegacije nalaze se i zamjenici guvernera kineskih provincija Hainan i Hebei.

Također, 25-člana indijska delegacija na čelu sa Asifom Iqbalom, izvršnim direktorom Azijsko-arapske privredne komore, stiže na Sarajevo Business Forum. U ovoj delegaciji nalaze se i čelni ljudi državnih fondova i privatnih kompanija zainteresovanih za saradnju u oblasti proizvodnje hrane, energije, turizma i IT tehnologija.

U radu SBF-a ove godine učestvovat će i delegacija privrednika iz Malezije predvođena Muhiyyidinom Mohdom Yassinom, bivšim zamjenikom premijera Malezije.

U glavni grad BiH dolazi velika delegacija Indonezije predvođena Alwi Shihabom, specijalnim izaslanikom predsjednika Indonezije Joka Widoda.

Sjedinjenje Američke Države i State Department također šalju svog izaslanika za SBF, Kurta Tonga. Njemačku Vladu predstavljat će Ana Meyer iz Ministarstva za privredu i energiju. Prisustvo na SBF-u najavile su visoka delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojoj se nalaze vodeći ljudi investicijskih fondova, te velike privredne delegacije Saudijske Arabije i Turske.

Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će "Sarajevo Business Bridge" nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije