Privreda

Podignut limit: Država garantuje za depozite do 70.000 KM

Podignut limit: Država garantuje za depozite do 70.000 KM
Foto: CIK BiH | Podignut limit: Država garantuje za depozite do 70.000 KM

SARAJEVO - Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine usvojio je odluku da se iznos osiguranog depozita u bankama u BiH od 1. novembra poveća s 50.000 na 70.000 KM.

"Tom odlukom nastavljamo da doprinosimo jačanju povjerenja u bankarski sistem te sveukupnoj finansijskoj stabilnosti u državi. Istovremeno, povećanjem iznosa osiguranog depozita BiH se nastavlja približavati standardima Evropske unije iz oblasti zaštite deptozita. Upravni odbor je odlučio i da stopa premije za 2023. za banke ostane nepromijenjena u odnosu na 2022. godinu tj. zadržava se na 0,26 odsto na godišnjem nivou", saopšteno je iz Agencije.

Limit osiguranih depozita od 50.000 KM uveden je 1. januara 2014. godine, a prethodno je iznosio 35.000 KM.

Iz Agencije su za "Nezavisne" rekli da je, uzimajući u obzir snagu Fonda za osiguranje depozita, trenutno potvrđen stabilan bankarski sektor, kao i veoma dobar bankarski regulatorni okvir, utvrđeno je da se nivo osiguranog depozita u bankama u BiH za budući period može povećati s 50.000 na 70.000 KM.

"Osnovni uslov za povećanje iznosa osiguranog depozita je da analize pokažu da je Fond dovoljno jak da može takvo povećanje da podrži. Kao osnovni izvor finansiranja Fonda su premije koje banke uplaćuju i kojima se omogućava njegovo redovno jačanje. Kroz dugogodišnje uplate premija Fond je dovoljno osnažen da može da podrži ovakvu odluku. Očekujemo da će povećanje iznosa osiguranog depozita biti i dodatni podsticaj za jačanje depozitne osnove banaka u BiH i njihovih izvora finansiranja. Cilj je da se iznosom osiguranog depozita približimo državama iz regiona, a onda i državama članicama EU. Potrebno je uzeti u obzir specifičnosti sistema osiguranja depozita i kompletne mreže finansijske sigurnosti u BiH u odnosu na druge države i povećavati nivo osiguranog depozita u skladu s realnim mogućnostima", naveli su iz Agencije za osiguranje depozita BiH.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, istakao je za "Nezavisne" da je osiguranje deposita konačno povećano sa 50.000 na 70.000 maraka, što je znatno jednokratno povećanje.

"Problem je što dugo nije bilo povećanja osiguranja iz raznih razloga, pa je apsolutna brojka još izuzetno mala. Osigurani depoziti bi trebali i morali slijediti trendove EU, što znači da aktivno treba raditi na iznalaženju mogućnosti daljeg povećanja iznosa. Jasno je da jedan dio sredstava treba tražiti iz EU fondova, a drugi dio banke same iz svojih izvora. Možda je sada jedinstvena prilika, jer su troškovi depozita bankama na historijski najnižoj razini", naveo je Kutle.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, objašnjava da povećanje osiguranog depozita u bankama dovodi do jačanja povjerenja u bankarski sistem.

"Kada imamo krizu kao što sada imamo, koja nije potekla iz bankarskog sistema, onda je važno vratiti povjerenje javnosti. AOD je jedna od institucija koja u toj sigurnosnoj mreži ulijeva povjerenje u bankarski sistem i ovim šalje poruku svojim klijentima da ne moraju podizati svoj novac i da je on siguran u bankama koje su njene članice, a to su skoro sve banke u BiH", ističe Đogo.

Prema njegovim riječima, dobra stvar je što za banke ostaje isti procenat od primljenih depozita koje mora uplatiti za osiguranje, što znači da za banke ništa neće biti skuplje, a za građane će biti sigurnije.

"Ostaje pitanje kako je Agencija procijenila da li ima tu finansijsku mogućnost, ali čim su dali takav prijedlog odluke oni to imaju. Njihova procjena je da trenutno nijedna od sistemski važnih banaka nije finansijski ugrožena", kazao je Đogo.

Na pitanje da li je realno da osigurani depozit dođe na 100.000 evra, što je propisano evropskom direktivom, Đogo odgovara da nije, te da bi možda u narednom periodu mogao doći na 100.000 KM.

"Kad poredimo našu platu i osigurani depozit, mislim da smo veoma blizu osiguranog depozita u zemljama EU na osnovu njihovih plata. Ovo ne bi trebalo ni uticati na same investicije, možda indirektno da se depoziti zadrže unutar bankarskog sektora, i da banke odobravaju jeftinije ili bar da ne poskupljuju kredite", pojasnio je Đogo.

Inače, prema podacima Centralne banke BiH ukupni depoziti domaćih sektora na kraju avgusta 2022. godine iznosili su 28,58 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije