Privreda

Podravkin “projekt rajčica”: Kako je Mostar ispao iz igre

Podravkin “projekt rajčica”: Kako je Mostar ispao iz igre
Foto: Pixabay/Ilustracija | Podravkin “projekt rajčica”: Kako je Mostar ispao iz igre

KOPRIVNICA - Prvi put će prerada paradajza u Podravki ove godine biti organizovana na kontinentalnom dijelu Hrvatske, a ne na moru.

Dovršava se nova tvornica za preradu paradajza u sklopu Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu vrijedna oko 13 miliona evra. Ona u Umagu će se ugasiti, a vrijedne nekretnine na obali prodati.

Gradnja novog pogona u Varaždinu počela je u junu prošle godine, a dovršetak se očekuje do avgusta.

Podravka je još 2021. godine iz tvornice za preradu paradajza u Umagu preselila u Varaždin novu Tetra Pak A3 Flex proizvodnu liniju za paradajz, a 30 radnika dobilo je ponudu da radi u Varaždinu. Riječ je o liniji za proizvodnju Podravka passate u pakovanju od 200 i 500 mililitara.

Tvornica za preradu paradajza u Umagu počela je s radom još 1911. godine. Ove godine se zatvara. Gradsko vijeće Umaga tu je zonu – koja je usred Umaga, uz more – odavno urbanistički prenamijenilo u prostor za turističko-hotelsku namjenu.

Dovršava se još jedan pogon za primarnu preradu paradajza, onaj u Kruševu kod Mostara, koji je također bio povezivan s Podravkom. No, na koncu se ispostavilo kako hrvatska kompanija nema baš nikakve veze s tom investicijom, izvijestio je hrvatski portal Danica.hr.

Riječ je o investiciji hercegovačke firme Marinada koja je s Podravkom trebala  imati dugoročne kooperantske odnose, primarno u uzgoju paradajza i poluproizvoda od paradajza koje bi isporučivala mostarska firma. Podravka otkupljuje povrće iz Hercegovine, ali s preradom paradajza ima drugačije planove.

Podravkino povećanje kapaciteta primarne prerade svježeg paradajza u kontinentalnoj Hrvatskoj obuhvata izgradnju pogona u Varaždinu. No, ne samo to: firma želi u saradnji s kooperantima ove godine zasaditi velika polja paradajza na sjeveru Hrvatske – od Varaždina i Međimurja do Koprivnice i Virovitice.

"Na taj će se način osigurati povećanje kapaciteta primarne prerade svježeg paradajza i kontinuitet vlastite proizvodnje, a početak komercijalne proizvodnje u novom pogonu očekuje se u trećem kvartalu ove godine. Investicija uključuje i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje koje je nužno za nesmetano obavljanje primarne proizvodnje. Za potrebe nove tvornice Podravka će organizirati proizvodnju paradajza na vlastitim površinama i kod kooperanata ukupne veličine od oko 400 hektara. Kooperantsku proizvodnju Podravka će nastaviti u Istri, a širit će i saradnju s kooperantima”, tumače u koprivničkoj kompaniji.

Sve veći uvoz

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je predlani proizvela oko 31.600 tona paradajza za preradu i konzumiranje. To je na nivou 2018. godine, ali i 25 posto manje nego prije šest godina kad je proizvedeno oko 41.000 tona.

Podravka godišnje troši oko 18.000 tona paradajza za potrebe svoje proizvodnje, a nabavlja je od različitih kooperanata. U Podravkinoj tvornici u Umagu donedavno se prerađivalo oko 12.000 tona domaće istarske rajčice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije