Privreda

Pratite nas na Google news

Podrška iz Brisela za gasovod Hrvatska - BiH

Podrška iz Brisela za gasovod Hrvatska - BiH
Foto: Ilustracija | Podrška iz Brisela za gasovod Hrvatska - BiH
Dejan Tovilović

SARAJEVO - Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) odobrio je početak implementacije izrade idejnog projekta za gasovod "Južna interkonekcija".

Radi se o gasovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar i isti će biti spojen na postojeći transportni sistem.

Odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i isti je dodijeljen konzorcijumu "Mott MacDonald" u okviru "Connecta projekta".

Kako je saopšteno iz kompanije "BH gas", projekat će biti realizovan iz grant sredstava od milion evra.

Na bazi izrade ove dokumentacije, za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. godine, "BH gas" će započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti. Time će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija "Plinacro" i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH još 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

U "BH gasu" kažu kako su s radošću primili ovu vijest od institucija iz Brisela jer se, kako ocjenjuju, time nedvosmisleno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH obezbijedi drugi ulaz prirodnog gasa i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdijevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i cijeloj BiH, imali potrebne količine prirodnog gasa i zagarantovanu sigurnost snabdijevanja.

"'BH gas' se nikad neće složiti sa svima onima koji iz nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog gasa, jer predmetno odobrenje potvrđuje namjere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmjeravati BiH na njenom evropskom putu", kazao je Jasmin Salkić, direktor preduzeća.

Za vrijeme izrade idejnog projekta, "BH gas" će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH, aktivno sarađivati s EBRD-om na obezbjeđenju kreditnih sredstava, kako bi gasovod bio izgrađen u periodu između 2023. i 2024. godine.

Podsjećamo, krajem maja ove godine objavljen je poziv za odabir konsultanta za izradu studije izvodljivosti i studije uticaja na okolinu i društvo, što je, prema ocjeni mnogih, bio početak projekta vrijednog preko 100 miliona evra. Cilj je dobiti ekološku dozvolu i urbanističku saglasnost nakon čega će se krenuti u izradu glavnog projekta.

Sa druge strane, ovaj projekat nema podršku u Republici Srpskoj. Vlada RS još u februaru ove godine ocijenila je kako ovaj projekat nije prihvatljiv zbog nenadležnosti organa za sprovođenje sporazuma između BiH i Hrvatske po ovom pitanju.

Naime, kao nadležna tijela za sprovođenje ovog sporazuma navode se Ministarstvo komunikacija i transporta, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koja, po njihovoj ocjeni, nemaju nadležnost u ovoj oblasti.

Ni u RS ne mare puno za interese druge strane kada je snabdijevanje gasom u pitanju. U Slavonskom Brodu je nedavno potpisan ugovor o gasifikaciji Rafinerije nafte u Brodu, što je preduslov za smanjenje nivoa zagađenja vazduha sa obje strane granice. "BH gas" je još 2017. godine negodovao zbog toga, ali ih je druga strana u potpunosti ignorisala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije