Privreda

"Podrumi Vukoje 1982" obilježili berbu: Odlični grozdovi za još bolja vina

"Podrumi Vukoje 1982" obilježili berbu: Odlični grozdovi za još bolja vina
Foto: N.N. | "Podrumi Vukoje 1982" obilježili berbu: Odlični grozdovi za još bolja vina
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinjski "Podrumi Vukoje 1982" su i ovogodišnju berbu obilježili izvanrednim vinima iz prethodnih godina, uz autohtona jela i masline sa sopstvenih maslinjaka, a u sasvim izglednoj činjenici da će vina od ovogodišnje sirovine biti još bolja od prethodnih.

Potvrdio je to na obilježavanju berbe 2019. u Carskim vinogradima Vukoja i direktor "Podruma Vukoje 1982" Radovan Vukoje, koji kaže da je u posljednje dvije decenije ovogodišnji rod zasigurno među boljim.

"Ovogodišnja berba jeste manja od prošlogodišnje kada je u pitanju kvantitet, ali po kvalitetu sigurno neće zaostajati za prošlom godinom, iako je vinogradarski bila specifična i zahtjevnija, s obzirom na to da je u proljećnom periodu, kada je kretala vegetacija, bilo dosta kišnih dana, što je iziskivalo i veću zaštitu, ali smo imali dobro ljeto i dobru jesen, koja je doprinijela vrhunskom kvalitetu", pojasnio je Vukoje.

On kaže da njima nije ni bitan kvantitet grožđa, s obzirom na to da proizvode vrhunska vina, napravljena samo od najboljih i najsočnijih grozdova, a takvih ove godine nije nedostajalo.

Svemu je, dodaje on, zasigurno doprinio i dobar lokalitet Carskih vinograda u Ušću, kod Trebinja, gdje je odvajkada poznato da se i u težim godinama proizvedi bolje grožđe nego u ostalim trebinjskim vinogorjima.

"Duže od 120 godina prepoznati kvalitet grožđa očigledan je i u ovim grozdovima iz ovogodišnje berbe, gdje se golim okom vidi izuzetna punoća zrna žilavke, a okusom i odličan slador, tako da nije bez razloga upravo ovo mjesto punih 12 decenija najbolji lokalitet naše prepoznatljive bijele sorte", rekao je Vukoje.

Govoreći o žilavki kao o sorti na kojoj najviše radi i porodica Vukoje, koja joj je posvetila i jednu lijepu ljetnu manifestaciju, Radovan s ponosom ističe upravo njen mikrolokalitet u Carskim vinogradima, gdje se pravi i žilavkino najekskluzivnije carsko vino, koje se radi od najboljih među najboljim grozdovima.

Podsjetivši da je ovo vino jedno od najraritetnijih i najbolje ocijenjenih vina ovog regiona i istočne Evrope, Radovan Vukoje dodaje da ni ostale vinske sorte njihovih crnih, crvenih, roze ili bijelih vina ne zaostaju mnogo za onim božanskim kapljicama koje su se s ovog podneblja nekada izvozile samo za carski Beč.

Danas se, dodaje Radovan Vukoje, ta vina izvoze u 14 zemalja Evrope, ali su dospjela i na azijski i američki kontinent.

"Svake godine nastojimo proširiti tržište, tako da ove godine izvoz proširujemo na još dvije zemlje Sjedinjenih Američkih Država, ali su nam najveći eksportni partneri i dalje Kina i evropske zemlje", dodaje Vukoje, naglasivši da je svaka njihova boca vina najbolji ambasador Republike Srpske i BiH u svijetu.

Vukoje dodaju da bi voljeli da i ostali hercegovački vinari imaju uspjeha u ovoj djelatnosti koliko i oni, naglašavajući inicijativu da svi hercegovački vinari treba da prave zajedničku strategiju promocije svojih autohtonih vina.

Domaće sorte kao izvozna strategija

Radovan Vukoje smatra da izvozna strategija hercegovačkih vinara, ali i strategija promocije vina na sajmovima treba da bude promocija domaćih vinskih sorti.

"U našem portfoliju najviše su, van kontinenta Evrope, eksponirani žilavka i vranac kao rariteti upravo s ovog područja, jer žilavka ima samo u Hercegovini, a vranac samo u južnom dijelu bivše Jugoslavije, u južnim dijelovima Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, gdje bi trebalo svi zajedno da radimo na promotivnoj priči o ove dvije sorte", ističe Vukoje, podsjetivši na njihov veoma uspješni "Salon žilavke".

Uskoro i hercegovački džin

U kategoriji proizvodnje rakija iz destilerije "Vukoje", kojih do danas ima sedam vrsta, do kraja godine je najavljena i proizvodnja prvog hercegovačkog džina.

"Mi svoj džin već služimo u našim ugostiteljsko-turističkim kompleksima, 'Vinskoj galeriji', 'Vili Pergoli' i 'Vinogradarevoj kući', ali je moja želja da taj proizvod postane prepoznatljiv i na širem tržištu, pošto smo kod ovog pića, pored baze koju čini grožđe, iskoristili sve ono što ima u Hercegovini, poput ljekovitog bilja i citrusa koji se kod nas uzgajaju", objasnio je Radovan Vukoje, dodajući da kroz turističke lance već kreće prodaja maslinovog ulja s njihovih maslinjaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije