Privreda

Podsticaje gubili zbog svjetla na semaforu

Podsticaje gubili zbog svjetla na semaforu
Foto: N.N. | Podsticaje gubili zbog svjetla na semaforu

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mijenja praksu dodjele podsticaja za poljoprivrednu mehanizaciju, a na koju su brojni poljoprivrednici imali velike zamjerke.

Naime, prošle godine novac po ovom osnovu dobili su oni koji su prvi podnijeli zahtjev pa su mnogi zbog banalnih razloga u samo nekoliko minuta ostali kratkih rukava.

"Mislimo da će se praksa kakva je bila u prethodnoj godini zaobići, jer se zaista ni u kojem slučaju ne možemo pomiriti s tim da je neko ko preda pet minuta ranije zahtjev vredniji pažnje od nekog ko je malo zakasnio i koga je zaustavilo crveno svjetlo na semaforu", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Jedna od novina u ovoj oblasti je i to da oni koji su ostvarili pravo na podsticaje u prošloj, neće moći aplicirati u ovoj godini, tačnije moraće jednu godinu da pauziraju.

Prema riječima Borisa Pašalića, resornog ministra, traženo je najpravičnije rješenje.

"Kako god da uradimo, prema nekima nije fer, ali na nama je da procijenimo šta će nam dati bolji efekat. Imali smo prošle godine nekih 220 prijava za traktore, a 90 proizvođača je dobilo podsticaj. Tako smo došli u situaciju da imamo 90 zadovoljnih, a 130 nezadovoljnih korisnika. To nam nije cilj. Želimo da mjera uspije", kazao je Pašalić.

On je kazao kako će podsticaji za nabavku mehanizacije u ovoj godini biti najmanje tri miliona maraka, što je znatno veća suma nego prošle godine, kada su iznosili 2,2 miliona KM.

Inače, u Ministarstvu poljoprivrede danas su održane završne konsultacije u vezi s pravilnikom za podsticaje u 2019. godini, a poljoprivrednici su izašli nikad zadovoljniji.

Agrarni budžet i u narednoj godini je 71 milion maraka, s tim da su ovaj put napravljene određene preraspodjele na štetu mljekara, koji će dobijati pet feninga manje podsticaja po litru mlijeka u korist svinjara, koji mogu očekivati više novca za uzgojene tovne svinje i priplodne krmače.

Jedna od novina je i da pravo na podsticaje neće imati oni koji imaju neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi RS po osnovu doprinosa. A takvih je, prema podacima Ministarstva, mnogo. Naime, od 22.000 registrovanih poljoprivrednika, tek 8.000 izmiruje svoje obaveze, pokazuju podaci Ministarstva.  

S obzirom na to da su završene konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima, Pravilnik o podsticajima bi trebalo da bude objavljen kroz nekoliko dana u "Službenom glasniku RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije