Privreda

Podstrek za zanate na izdisaju

Podstrek za zanate na izdisaju
Foto: N.N. | Podstrek za zanate na izdisaju

TREBINJE - Grad Trebinje subvencioniše sve vrste djelatnosti u maloj privredi, naročito one koje su deficitarne, kako bi se što više ojačao privatni sektor i podstakli zanati.

Takve su krojačke radnje, ali i obućarsko-tašnarski zanati, čijih je objekata u gradu prije rata bilo na desetine, a sad ih je svega nekoliko.

"Prodavao sam montažni objekat u kojem sam godinama obavljao obućarski zanat, zajedno s mašinama i kalupima, a bilo koga ko bi mi se javio da nastavi djelatnost ja bih obučio besplatno. Nažalost, nema zainteresovanih", kaže jedan trebinjski obućar koji se penzionisao.

I stari krojači se penzionišu, a mladih je sve manje, jer je gotova konfekcija dosta jeftinija, a i za registrovanje djelatnosti je potrebno izdvajati dosta novca.

Načelnik Odjeljenja za privredu grada Trebinja Vedran Vučinić je potvrdio da sve nedostajuće djelatnosti subvencionišu, naročito kada se ima u vidu da je u pitanju sistem samozapošljavanja.

"Grad Trebinje subvencioniše sve djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, s tim da su i ove djelatnosti ranije subvencionisane, gdje su ciljna grupa nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS kao aktivni tražioci posla, a namjeravaju započeti sopstveni biznis, odnosno registrovati poslovni subjekat", precizirao je Vučinić.

On objašnjava da grad Trebinje dodjeljuje sredstva privrednim subjektima u početnim fazama poslovanja, pod uslovom da su već dobili sredstva na ime samozapošljavanja, uspješno ih iskoristili i završili sve ugovorene obaveze.

Statistika u ovom odjeljenju govori o tome da se broj registrovanih preduzetničkih radnji na području grada Trebinja nije znatno mijenjao u odnosu na stanje u prethodnoj godini.

"Ipak, ohrabruje činjenica da je u oblasti zanatsko-uslužne i prevozničke djelatnosti broj prijavljenih radnji veći u odnosu na broj odjavljenih, što doprinosi i razvoju turizma, koji je, osim s poljoprivredom, vezan i sa zanatsko-uslužnom i prevozničkom djelatnosti", napominje Vučinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije