Privreda

Pratite nas na Google news

Pogledajte kako će izgledati Pelješki most i pristupni putevi

Pogledajte kako će izgledati Pelješki most i pristupni putevi
Foto: Screenshot | Pogledajte kako će izgledati Pelješki most i pristupni putevi
N.N.

Posljednji 148. pilon Pelješkog mosta prije dva dana zabijen je na morsko dno čime je završena prva faza gradnje ovog kapitalnog investicionog projekta.

Ovim povodom Hrvatske ceste objavile su promotivni film koji po prvi put donosi 3D simulaciju budućeg puta preko Pelješca.

Najveći investicioni projekat u Hrvatskoj podijeljen je u četiri faze, a sadrži izgradnju 32,5 kilometara puta od čvora Komarna do čvora Doli. Put sadrži dva vijadukta, dva tunela i četiri mosta od kojih je najveći Pelješki.

Saobraćajnu plohu na mostu čine dvije puta od koji svaki ima kolovoznu traku širine 3,5 metara i zaustavnu traku širine 2,5 metara. Predviđene su i dvije ivične trake širine pola metra, a tu je i bezbjednosna i vjetrozaštitna ograda. Ukupna širina mosta je 22,5 metara.

Visina pilona je 40 metara, a postignuta je puna simetrija mosta. Najduži piloni dugi su 128 metara i izrađuju se u fabrikama u Kini te ih kontrolišu hrvatski inžinjeri. 

Kako je tlo prekriveno glinenim naslagama bilo je potrebno predvidjeti čvrste temelje koji će prodrijeti sve do čvrste stijene ispod naslaga.

Graditelji smatraju da su nastojali da osmisle savremen, ali i ekonomičan most koji će predstavljati jedan od simbola savremene Hrvatske, prenosi "Klix.ba".  

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije