Privreda

Pratite nas na Google news

Pokrenuta "NBBA" - poslovna asocijacija Norveške i BiH

Pokrenuta "NBBA" - poslovna asocijacija Norveške i BiH
Foto: N.N. | Pokrenuta "NBBA" - poslovna asocijacija Norveške i BiH
N.N.

SARAJEVO - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević prisustvovao je danas u Sarajevu zvaničnom pokretanju "NBBA" poslovne asocijacije Norveške i BiH.

Prijemu u hotelu "Evropa" u Sarajevu prethodila je konferencija za medije, na kojoj su osim ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske učestvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen.

Ministar Petričević je izrazio nadu da će formiranje poslovne asocijacije između Norveške i BiH doprijeniti unaprijeđenju saradnje privrednih subjekata i uspostavljanju još boljih ekonomskih kontakata između dvije države, što će stimulisati poslovne aktivnosti i dovesti do kreiranju novih radnih mjesta u BiH.

Petričević je istakao da postoje primjeri dobre poslovne saradnje između Norveške i Republike Srpske, prije svega u oblasti metalne industrije i energetike, gdje nekoliko kompanija obavlja proizvodnju za potrebe norveških partnera, ili posluje na tržištu Norveške. On je naglasio da će se u narednom periodu istražiti nove mogućnosti pojačane saradnje kompanija iz BiH i Norveške, u različitim oblastima industrije i dodao da ne treba zanemariti i na potencijal dijaspore koja domaće privrednike može još bolje približiti stranim partnerima.

Petričević je ovom prilikom podsjetio na kampanju Ministarstva privrede i preduzetništva pod sloganom "Srpska – Republika mogućnosti", koja je započeta u martu ove godine, ali je ostala u sjeni dešavanja sa pandemijom. On je naveo da se u svrhu promocije privrednih potencijala i privlačenja stranih investitora ovom kampanjom nastojalo istaći brojne prednosti i mogućnosti za direktne strane investicije u Republiku Srpsku.

Petričević je pojasnio da kampanju prate video spot preveden na nekoliko stranih jezika, internet portal za investitore i promotivna brošura za privlačenje investitora i ulaganje u različite privredne sektore Republike Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva je rekao da je ubijeđen da će se nakon završetka pandemije pojačati interes stranih kompanija za investicije na ovim prostorima, prije svega zbog dobrog geografskog položaja i saobraćajne povezanosti sa zemljama Evropske unije.

Petričević je iskazao posebnu zahvalnost ambasadoru Kraljevine Norveške u BiH Olavu Reinertsenu što se akitvno uključio u promociju kampanje, koja ističe sve prirodne resurse i privredne potencijale kojima raspolaže Republika Srpska.

"NBBA" poslovna asocijacija Norveške i BiH osnovana je na inicijativu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsen i predstavlja forum i mrežu za kompanije, organizacije i pojedince zainteresovane za jačanje poslovnih odnosa između ove dvije države, te će omogućiti potencijalnim investitorima i preduzetnicima da ostvaruju bliže kontakte i razvijaju svoje poslovne aktivnosti na tržištima dvije zemlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije