Privreda

Politika koči napredak energetike

Politika koči napredak energetike
Foto: N.N. | Godišnji izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice: Politika koči napredak energetike

BEČ - Bosna i Hercegovina je žrtva vlastitog ustavnog uređenja i nedostatka političke volje, koji su kočnice postizanju napretka u oblasti energetike, navedeno je u najnovijem godišnjem izvještaju o implementaciji evropskih energetskih regulativa.

Predstavljajući izvještaj, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, upozorava da su BiH i Makedonija zemlje koje još nisu transponovale Treći energetski paket u svoje zakonodavstvo.

U dijelu koji se odnosi na BiH, u izvještaju se upozorava da nema napretka, uprkos činjenici da su protiv BiH uvedene sankcije 2015. godine, te da je energetski sektor u zemlji i dalje u blokadi.

"Organizacija energetskog sektora u zemlji trpi zbog složenosti ustavnog uređenja BiH i političke pat pozicije", navedeno je.

Kada se radi o oblasti gasa, istaknuto je da BiH "uporno i konstantno" krši zakon EZ-a time što nije implementirala ni odredbe Drugog energetskog paketa, zbog čega su BiH 2015. uvedene sankcije, koje su suspendovane u oktobru 2016, pa ponovo uvedene u aprilu ove godine.

"Odlukama iz 2015. i 2016. pozivamo EU da u skladu s članom 6 Sporazuma o EZ-u, preduzme adekvatne mjere u vezi sa suspenzijom finansijske pomoći u vidu grantova BiH u oblastima koje se krše", navedeno je u izvještaju.

Upozoravaju da je u FBiH nacrt zakona o gasu "zaglavljen" već tri godine, a da zakon u RS, koji postoji, nije usklađen s Trećim paketom.

"U prvom kvartalu 2017. RS je pripremila novi nacrt zakona o gasu, koji nije povezan s jedinstvenim regulatorom na nivou države", istaknuto je i dodaju da BiH ne poštuje Treći paket po brojnim osnovama.

"Zakonodavstvo u FBiH predviđa pregovarački pristup od strane ministarstva koje je zaduženo za energetiku. Tarife za prenos i distribuciju gasa u FBiH nikad nisu niti usvojene, niti objavljene, niti primijenjene", upozoreno je.

Kada se radi o oblasti električne energije, jedna od glavnih primjedaba je da su cijene u RS regulisane od strane elektroproizvodnih preduzeća, što je u suprotnosti sa direktivama EU, i onemogućava potrošačima izbor dobavljača.

"Ova regulacija trebalo bi da bude uklonjena novim zakonom o energetici RS", navode.

Takođe, BiH zamjeraju da tri glavna proizvođača električne energije dominiraju snabdijevanjem u svojim područjima, a samo 2,8 odsto potrošača je promijenilo dobavljača.

"Posljedično tome, skoro 43 odsto cijena potrošene električne energije u zemlji je podložno regulaciji", navedeno je.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, pak, tvrde je Vlada RS nastojala biti maksimalno konstruktivna da se ispune uslovi EZ-a, ali pod uslovom da se ne zadire u ustavnu organizaciju BiH.

"Kada govorimo o Nacrtu zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, važno je istaći da su određena rješenja bila prihvaćena, ali samo od EZ-a, a ne i od FBiH, koja ih je sve odbila", istakli su oni, tvrdeći da za razliku od RS, FBiH uopšte nema zakon o gasu, nego Uredbu o organizaciji i regulaciji gasne privrede iz 2007. godine.

"Očigledno je da je želja FBiH da se na nivou BiH donese zakon o gasu, a ne da se pitanje regulacije gasa u BiH i izgradnja tržišta za gas rješava izmjenama postojećih zakona", tvrde oni.

U vezi s konstatacijom Sekretarijata EZ da Republika Srpska ne posvećuje dovoljno pažnje socijalno osjetljivim kategorijama potrošača električne energije, ističu da je cijena električne energije u FBiH znatno viša nego u RS, te se ova činjenica može smatrati i socijalno osjetljivom politikom.

Iz Federalnog ministarstva energetike odgovori nam nisu stigli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije