Privreda

Poljoprivreda, logistika, IT u fokusu saradnje Srbije i Bahreina

Poljoprivreda, logistika, IT u fokusu saradnje Srbije i Bahreina
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC | Poljoprivreda, logistika, IT u fokusu saradnje SRB i Bahrein

BEOGRAD - Tržište Kraljevine Bahreina otvoreno je za proizvode iz Srbije, a prostor za proširenje saradnje privrednici dvije strane vide u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, sektoru logistike, IT i telekomunikacijama.

To je rečeno danas na poslovnom forumu Srbija-Bahrein, koji je organizovan u okviru dvodnevne posjete delegacije Bahreina Srbiji, a na kojem je 20 srpskih kompanija predstavilo svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa tom zemljom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da forumu prisustvuju predstavnici najjačih investicionih fondova iz Bahreina i naših kompanija, a da je cilj foruma da se započnu novi poslovi.

Dodaje da je saradnja sa Bahreinom moguća u oblasti odbrambene industrije, hotelijerstva i agrobiznisa, a da današnjem forumu prisustvuju naše kompanije iz oblasti agrobiznisa, IT sektora i sektora logistike.

"Sektor logistike je jako važan, zbog udaljenosti Srbije i Bahreina, i ako želimo da izvozimo tamo, moramo biti logistički dobro povezani", rekao je Nedimović novinarima.

Istakao je da je našim proizvodima iz Srbije potrebno 10-12 dana da stignu do luka i dodao da je Bahrein sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje.

"Ako smo mogli da se povežemo sa Kinom, Indijom i UAE, ne vidim razlog zašto ne bismo mogli i sa Bahreinom", rekao je Nedimović.

Konkretno su, kaže, privrednici iz Bahreina zainteresovani za jagodičasto i bobičasto voće, goveđe i jagnjeće meso, ali i za sve povrtarske kulture.

Ministar podsjeća da Bahrein svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji, a da sve ostalo mora da uvozi.

Ako sve bude bilo po planu, Nedimović kaže da je izvoz naših proizvoda u Bahrein moguć već idućeg mjeseca.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ističe da se za srpske privrednike otvara potpuno novo tržište.

"Danas su prisutni predstavnici investicionog fonda iz Bahreina koji raspolaže kapitalom preko 10 milijardi dolara za investiranje u Evropu, Severnu Afriku i Bliski Istok", izjavio je Vesović.

On je dodao da Bahrein želi da napravi snažne logističke centre širom svijeta i da to predstavlja značajan prostor za saradnju sa privrednicima iz Srbije.

Istakao je da iz Bahreina Srbija najviše uvozi rude aluminijuma, a izvozimo gume za vozila i delom jabuke i pića.

Iskustvo poslovanja na tržištu Bahreina predstavila je kompanija "VodaVoda", čiji je istoimeni proizvod već pozicioniran na tom tržištu, a kao premijum proizvod postala je i zvanično piće bahreinskog dvora.

Kreator i osnivač brendova VodaVoda i Gorki list Vojin Ðorđević rekao je da se VodaVoda, kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda svijeta, izvozi u čak 15 zemalja.

"To je dokaz da za kvalitetne proizvode iz Srbije ima mesta ne samo u Bahreinu, već i na svim razvijenim tržištima sveta. Želimo da svojim primerom promovišemo izvoz kao moguće i efikasno rešenje za postizanje dodatne stabilnosti i diversifikaciju komercijalnih rizika, posebno tokom krize izazvane pandemijom kovid-19 kojoj svedočimo", kaže Ðorđević.

Ukupna robna razmjena Srbije i Bahreina u 2020. godini iznosila je 40,7 miliona dolara.

U Bahrein je Srbija prošle godine najviše izvozili gume za automobile, jabuke, mineralnu vodu, električne mašine i opremu, tjestenine. A najviše je uvozila sirovi aluminijum, različitu vojnu robu, tkaninu i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije