Privreda

Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora

Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora
Foto: Pixnio | Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora

​VARŠAVA - Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearma reaktora na šest lokacija, rekli su danas čelnici kompanije koja će graditi postrojenja.

Iz vlade su poručili da namjeravaju ubrzati postepeno izbacivanje ugljena iz upotrebe i izgraditi infrastrukturu za obnovljivu i nuklearnu energiju kako bi se uhvatili u koštac s izazovima koje donose klimatske promjene i osigurali stabilno snabdijevanje električnom energijom.

Rafinerija Orlen i proizvođač hemikalija Synthos osnovali su zajedničku kompaniju Orlen Synthos Green Energy (OSGE) koja će postaviti prve male nuklearne reaktore do 2030. godine.

"Poljska vlada načelno je odlučila i odobrila šest lokacija za 24 najsavremenija reaktora GE Hitachi BWRX-300 u Poljskoj", rekao je izvršni direktor nove kompanije Rafal Kasprov na Net Zero Nuclear Summitu, koji se održava paralelno klimatskom samitu UN-a COP28 u Dubaiju.

Još je naveo:

"To je zapravo novi početak, novo doba, za Poljsku", dodao je Kasprov.

Poljsko ministarstvo klime saopštilo je da će se reaktori graditi u Vloclaveku, Stavi Monovskiju, Stalova Voli, Ostrolekoj, Novoj Huti i Dabrovoj Gorniczi, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije