Privreda

Ponovo mogući moratorijumi na kredite u FBiH

Ponovo mogući moratorijumi na kredite u FBiH
Foto: Ilustracija | Ponovo mogući moratorijumi na kredite u FBiH

Na osnovu informacija koje upućuju na nastavak otežanih uslova poslovanja, moguća ograničenja u odvijanju poslovnih aktivnosti, naročito zbog uticaja "trećeg talasa" pandemije virusnog oboljenja COVID-19, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavila je odluke o izmjenama odluka o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema (banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva) primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

Odlukama FBA iz avgusta 2020. godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za nekom od posebnih mjera, zaključno sa 31. decembra 2020. godine.

Uvažavajući trenutne okolnosti, procjenu mogućih mjera i ograničenja koja će dodatno otežati oporavak poslovnih aktivnosti, FBA smatra da je neophodno omogućiti podnošenje zahtjeva za moratorijum i druge posebne mjere u skladu s rokovima koji se utvrđuju odlukama.

Građani i privredni subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorijum koji može trajati do 30. juna 2021. godine i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31. decembra 2021. godine.

Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu s odlukama iz avgusta 2020. godine.

Odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH". Prijedlozi odluka su objavljeni u rubrici Propisi u pripremi.

(Biznisinfo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije