Privreda

Poreska uprava RS: Rekordna naplata poreza

Poreska uprava RS: Rekordna naplata poreza
Foto: Ilustracija | Poreska uprava RS: Rekordna naplata poreza
Uroš Vukić

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske u prvih sedam mjeseci ove godine prikupila je 1,592 milijarde KM, što je za 196,5 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Rast prihoda zabilježen je u svim segmentima, a koliko je on pozitivan možda najbolje govori podatak da su prihodi u prvih sedam mjeseci ove godine za 129 miliona KM veći nego u istom periodu 2019. godine, koja je bila rekordna.

Iz Poreske uprave Republike Srpske saopštili su da je nekoliko faktora koji su uticali na negativan trend naplate, između ostalog i mjere Vlade RS, ali i odgovoran odnos većine poreskih obveznika te redovne aktivnosti Poreske uprave RS na kontroli i naplati.

Kada je riječ o doprinosima, naplata zaključno sa julom premašila je milijardu KM i veća je za 94,7 miliona KM ili 10 odsto nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 577,7 miliona KM, dok je po osnovu doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 366,8 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Naplata direktnih poreza u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 304,5 miliona KM, što je za 42,1 milion KM ili 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine", saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 154,3 miliona maraka, što je za 23,7 miliona KM ili 18 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 124,1 milion KM, što je za 12 miliona KM ili 11 odsto više. Veća naplata ostvarena je i kod poreza na nepokretnosti, i to za skoro šest miliona KM ili 60 odsto više nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 272,9 miliona KM, što je za 59,7 miliona KM ili 28 odsto više.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije