Privreda

Poreznici plijenili i vodokotliće

Poreznici plijenili i vodokotliće
Foto: N.N. | Poreznici plijenili i vodokotliće

​BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske (PURS) ne libi se da od dužnika u postupku prinudne naplate oduzme bilo šta vrijedno prodaje kako bi namirila bar dio svojih potraživanja.

Tako je prošle godine organizovana licitacija na kojoj je ponuđeno 108 vodokotlića i 1.075 dasaka za WC šolju raznih modela i proizvođača, a dužnik je bilo preduzeće iz Laktaša.

Na drugoj licitaciji, od dužnika čije je sjedište firme bilo takođe u Laktašima, ponuđeni su univerzalna glodalica, strug, hidraulične makaze, uređaj za proizvodnju ambalaže i drugo.

U većini slučajeva istog dana se organizuje nekoliko licitacija na svakih sat vremena. Na prvoj licitaciji stvari se ne mogu prodati po cijeni nižoj od 75% procijenjene vrijednosti, na drugoj najniža cijena po kojoj se stvari mogu prodati je 50% od procjenjene vrijednosti, a na trećoj stvari se mogu prodati za jednu trećinu njihove vrijednosti.

Na licitacijama mogu učestvovati sva pravna i fizička lica, pod uslovom

da nemaju neizmirenih poreskih obaveza te da su uplatila 10 odsto depozita.

Zanimljivo je to da, ukoliko dužnik kome je roba zaplijenjena uplati ukupnu poresku obavezu prije početka licitacije, ona se neće održati.

Međutim, iako se na ovim licitacijama nudi sve i svašta, prodaja na ovaj način i ne ide baš najbolje, a što pokazuje podatak o unovčenih  tek 46.000 maraka.

Prema riječima Nikole Salapure, portparola PURS, tokom prošle godine su uspjeli prodati mašinu za plastiku, mašinu za preradu drveta i mašinu za proizvodnju leda.

Dodaje kako je licitacija samo jedan od načina na koji se uprava pokušava namiriti.

"U izvršnom sudskom postupku po osnovu realizacije založnog prava upisanog na pokretnoj imovini prodana su motorna vozila, mašine, cisterne. Kad je u pitanju realizacija zakonskih hipoteka na nekretninama u izvršnim postupcima, prodati su parcele, stan, poslovni prostor. Prodajom nepokretne imovine u izvršnim postupcima naplaćeno je 276.000 maraka, dok je u izvršnom sudskom postupku po osnovu realizacije založnog prava upisanog na pokretnoj imovini naplaćeno 33.000 KM", kaže on.

Da PURS ne bira šta će prodati, najbolje govori slučaj iz 2017. godine kada se na dobošu našao fudbalski stadion, a čija je prodaja uspješno obavljena.

Te godine Uprava je na osnovu prodaje zaplijenjene imovine inkasirala 1,2 miliona maraka, a što je daleko više nego u 2018.

Inače, prema Zakonu o poreskom postupku, oglašavanje prodaje zaplijenjenih pokretnih stvari vrši se najkasnije u roku od tri dana od dana izvršene procjene njihove vrijednosti.

Postupak prinudne naplate poreskih obaveza Poreska uprava RS pokreće po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije