Privreda

Portugalska vlada raspisuje tender za istraživanje litijuma

Portugalska vlada raspisuje tender za istraživanje litijuma
Foto: Pixabay/Ilustracija | Portugalska vlada raspisuje tender za istraživanje litijuma
N.N.

LISABON - Portugalska vlada u petak je najavila da će objaviti međunarodni tender za istraživanje litijuma u toj zemlji.

To se odnosi na šest regiona koji imaju najveće evropske rezerve ovog metala važnog za energetsku tranziciju.

Od ukupno 11 potencijalnih nalazišta, pet je na kraju iz ekoloških razloga isključeno iz tendera koji će biti objavljen za dva mjeseca, rekao je ministar za ekologiju i klimatsku akciju Žoao Pedro Matos Fernandes, na konferenciji za novinare u Portu, na sjeveru zemlje.

Rudarski projekti koji bi mogli da nastanu iz istraživanja koja treba da se sprovedu za oko pet godina, biće dodati na tri već identifikovana nalazišta u Portugalu.

Projekat koji je najdalje odmakao, britanske firme Savana (Savannah) u sjeveroistočnoj opštini Botikas, čeka zeleno svjetlo portugalske agencije za životnu sredinu.

Jedan od kriterijuma za tender za istraživanje novih nalazišta biće predstavljanje industrijskog projekta koji ide dalje od samog iskopavanja rude, rekao je ministar.

"Nijedan gram ovog litijuma neće biti obrađen van Portugala", rekao je on.

Portugal je već glavni evropski proizvođač litijuma, ali za sada ta proizvodnja služi isključivo za keramiku i staklo.

Sa kobaltom i niklom litijum je dio neophodnih metala za proizvodnju električnih baterija za automobile koje treba da zamjene sadašnje motore koji doprinose klimatskom zagrevanju.

Da bi smanjila zavisnost od izvoza, posebno u odnosu na Kinu, EU se priprema za otvaranje rudnika i rafinerija.

U decembru prošle godine portugalska naftna grupa Galp Energia i švedski proizvođač električnih baterija Nortvolt objavili su sporazum za izgradnju u Portugalu jedne od prvih fabrika za preradu litijuma u Evropi.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije