Privreda

Poskupljenja neopravdana, ali ipak moguća

Poskupljenja  neopravdana,  ali ipak moguća
Poskupljenja neopravdana, ali ipak moguća
Nikola Salapura

BANJALUKA - Proizvodnja žitarica u RS je ove godine doživjela dramatičan pad usljed elementarnih nepogoda, te su kod nekih usjeva prinosi nakon žetve gotovo prepolovljeni, što bi moglo zadati još jedan oštar udarac domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i udar na budžete samih građana.

Tako je došlo do ozbiljnog pada proizvodnje pšenice, ovsa, ječma, tritikala i raži, dok je jedini kakav-takav plus zabilježen kod uljane repice.

Naime, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ističu da svaki pad proizvodnje žitarica u velikom broju slučajeva dovodi do smanjenja stočnog fonda, koji potom izaziva talas poskupljenja, prije svega mesa, mlijeka i njihovih prerađevina, ali i hljeba.

Ipak, domaći poljoprivrednici ističu da zasad nema osnova za neka drastična poskupljenja životnih namirnica i stočne hrane, mada su ona svakako moguća.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je u RS u ovoj godini proizvedeno 106.777 tona pšenice, što je za čak 41 odsto manje od prošlogodišnje proizvodnje. Isto tako, preciziraju oni, manja je i proizvodnja ovsa za 40 odsto, a u velikom padu je i proizvodnja ječma, i to za 37 odsto u odnosu na lani, tritikala za 36 odsto i raži za 19 odsto. Iz Zavoda za statistiku RS pojasnili su da se ovi podaci o ostvarenim prinosima odnose na stanje 15. avgusta i prikupljaju se posebno za poslovne subjekte i njihove dijelove, a posebno za porodična poljoprivredna gazdinstva.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da se nakon katastrofe s poplavama koje su nas zadesile može očekivati da imamo smanjen rod.

"Sa druge strane, ne vjerujem da bi to trebalo da izazove drastičan poremećaj cijena, jer smo i dosad najveće količine pšenice uvozili, dok ona nije poskupjela na tržištima sa kojih uvozimo", rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, nema osnova za poskupljenje tih žitarica, a nema osnova ni za poskupljenje stočne hrane. On je izrazio očekivanje da će iduće godine, ako se ispoštuju planirana sjetva i žetva, doći do normalizacije stanja u stočnom fondu, kako bi se s tim zasijanim površinama podmirile vlastite potrebe po pitanju stočne hrane.

Sa druge strane, Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, kazao je da su u ovoj godini žitarice podbacile, te da će u narednom periodu poljoprivredni proizvođači osjetiti krizu, kao i sami građani.

"Smanjeni su prinosi svih žitarica i poljoprivredni proizvođači i farmeri će u narednom periodu morati da smanje svoj stočni fond, jer inače neće moći hraniti stoku", kazao je Nikolić. Što se tiče građana, Nikolić je rekao da će i oni to osjetiti, "jer čim se smanjuje stočni fond, dolazi do poskupljenja mesa, mlijeka, pa i hljeba". On je kazao da će se poljoprivrednici teško oporaviti i u naredne dvije godine zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije