Privreda

Poslije zastoja nastavljeni građevinski radovi na aerodromu u Bihaću

Poslije zastoja nastavljeni građevinski radovi na aerodromu u Bihaću
Foto: N.N. | Poslije višemjesečnog zastoja nastavljeni građevinski radovi: Bihaćki aerodrom dobija krila

BIHAĆ - Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolišnu dozvolu Javnom preduzeću "Aerodrom Bihać" i time dalo zeleno svjetlo za nastavak izgradnje aerodroma na lokalitetu Golubić, u neposrednoj blizini ovoga grada.

Prema riječima Adnana Bajrića, direktora pomenutog preduzeća, ovo je još jedan neophodan korak kada se radi o kompletiranju čitavog projekta, čime su stvoreni preduslovi da se nastavi s njegovom realizacijom.

"Kada je riječ o izgradnji aerodroma, idemo korak po korak. Značajno je to što je Skupština Unsko-sanskog kantona nedavno usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu, čime se otvara prostor za potencijalne investitore. Do sada smo imali najmanje pet zainteresovanih stranaka, većinom iz arapskih zemalja, koje su se zanimale za projekat i mogućnosti ulaganja", istakao je Bajrić.

Poslije višemjesečnog zastoja zbog pandemije virusa korona, ovih dana nastavljeni su i građevinski radovi na lokalitetu budućeg aerodroma, gdje se uređuje i nasipa pristupni put koji će cijeli lokalitet povezati sa Bihaćem. Također, u međuvremenu su provedena i ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze i pokazali su se pozitivni rezultati, čak bolji od očekivanih. Ova ispitivanja su podrazumijevala testiranje nosivosti i slijeganja tla, a sve je snimljeno specijalnim instrumentima. Planirana dužina buduće poletno-sletne staze iznosi 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni.

Inače, Vlada FBiH je projekat bihaćkog aerodroma uvrstila u kapitalne projekte od federalnog značaja, pa se u narednom periodu očekuje prenos vlasništva ovog objekta sa grada Bihaća na Vladu FBiH.

Sa federalnog nivoa je i ove godine u svrhu realizacije projekta izdvojeno 2,5 miliona maraka i ova sredstva će biti uložena u građevinske radove i nastavak eksproprijacije zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom. U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe potrošeno je dva miliona maraka.

Vlada Federacije BiH je u protekle tri godine, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno devet miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma, čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 miliona maraka.

Ideja o izgradnji aerodroma u blizini Bihaća rodila se prije nekoliko godina, a zamisao, koja se već provodi u praksi, jeste da se nekadašnji sportski aerodrom u naselju Golubić preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

Idejno rješenje budućeg aerodroma predviđa izgradnju adekvatne poletno-sletne piste, kontrolnog tornja, terminala i drugih potrebnih pratećih sadržaja te pristupnih putnih komunikacija.

Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki ekonomski značaj za Unsko-sanski kanton, s obzirom na veliki broj ljudi s ovih prostora koji žive i rade u inostranstvu, te da će doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku "Una" i drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije