Privreda

Pratite nas na Google news

Poslodavci FBiH: Hitno ubrzati robni transport prema EU

Poslodavci FBiH: Hitno ubrzati robni transport prema EU
Foto: N.N. | Poslodavci FBiH: Hitno ubrzati robni transport prema EU
Srna

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) traži od nadležnih institucija BiH da hitno intervenišu u - Zagrebu i Briselu, kako bi se ubrzao robni transport prema EU.

Ovaj zahtjev za hitnom intervencijom zatražen je od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, Ministarstva inostranih poslova i svih kriznih štabova.

Potrebno je, kako navode, da se otvori veći broj graničnih prelaza prema ovoj zemlji za robni transport, kao i da se ubrza prelazak preko graničnih prelaza, odrede rute prolaska robnog transporta te mjesta za pauze za odmor i točenje goriva, što se već primjenjuje u većini evropskih zemalja.

Iz Udruženja je saopšteno da je u protekla dva dana ovo federalno udruženje dobilo više desetina pritužbi svojih članica koje se bave transportom, ali i drugih, o problemima koje imaju sa graničnim prelazima prema Hrvatskoj koji su određeni za robni transport, ogromnim, kilometarskim zastojima na graničnim prelazima Gradiška i Šamac.

Prema njihovim informacijama, problem je nastao kada su u Hrvatskoj uveli takozvane konvoje, jer vozači s kamionima na ulaz u Hrvatsku čekaju i više od tri dana, a kada uđu na teritoriju Hrvatske, opet čekaju na formiranje konvoja za tranzit kroz tu državu.

U saopštenju se napominje da iz transportnih kompanija BiH, koje obavljaju usluge prevoza po cijeloj Evropi, naglašavaju da se u ostatku Evrope transport vrši uz male ili nikakve zastoje.

Iz tih kompanija su poručili da, ukoliko se ne riješe njihovi problemi, razmišljaju da u potpunosti prestanu nuditi usluge prevoza, zatvore firme i otpuste vozače.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije