Privreda

Pratite nas na Google news

Poslodavci da zaštite radnike od vućine

Poslodavci da zaštite radnike od vućine
Foto: Ilustracija | Poslodavci da zaštite radnike od vućine
Srna

SARAJEVO - Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH preporučilo je poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokom temperaturom vazduha, sprovedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Poslodavcima se preporučuje da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12.00 do 16.00 časova, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Ukoliko je rad kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na 6.00 časova ujutro.

Preporučeno je da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika bude omogućeno korištenje godišnjeg odmora radnicima sa hroničnim oboljenjima, kao i odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Federalno Ministarstvo preporučuje da ustanove koje s radom počinju u 9.00 časova ili kasnije, prilagode početak radnog vremena ovoj situaciji.

Poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim licima, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima sjednice parlamenta, vlade, prilagođeno visokim temperaturama, navodi se u saopštenju. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije