Privreda

Poslodavci iz FBiH pozivaju banke da ne povećavaju kamate

Poslodavci iz FBiH pozivaju banke da ne povećavaju kamate
Foto: N.N. | Poslodavci iz FBiH pozivaju banke da ne povećavaju kamate

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) saopštilo je danas da je najava povećanja kamata na postojeće kredite kompanijama neprihvatljiva i nekorektna, te pozvalo banke da to ne čine.

Udruženje poslodavaca FBiH je posljednjih dana obaviješteno od određenog broja članica da su im poslovne banke sa kojima sarađuju najavile povećanje kamata u narednom periodu.

U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da je, ukoliko su ove informacije tačne, pa čak i ukoliko je ta opcija navedena u ugovorima koje banke imaju sa privrednim društvima, povećanje kamata sasvim neprimjereno.

"U uslovima kada kompletna svjetska, pa tako i bh privreda trpi stravične posljedice krize izazvane epidemijom virusa korona, pokušaj pojedinih banaka da povećanjem kamata sačuvaju ionako visoke bankarske profite, u potpunosti zanemarujući interese klijenata, smatramo neprihvatljivim", ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH naglašavaju da u uslovima krize svi moraju preuzeti svoj dio tereta kako bi se kriza što bezbolnije prevazišla, pa tako i banke.

"Od banaka u narednom periodu očekujemo da pokažu malo više društvene odgovornosti u smislu očuvanja radnih mjesta i privrednih subjekata koji su njihovi najznačajniji klijenti. Očekujemo da u prvom planu poslovanja banaka bude opštedruštveni interes, a ne briga za vlastiti profit", ističe se u saopštenju.

Udruženje poslodavaca FBiH će pratiti situaciju sa najavljenim povećanjem kamata, te ukoliko do toga dođe zatražiti intervenciju nadležnih institucija i o tome će obavijestiti javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije