Privreda

Poslodavci povećavaju plate, plaćaju obuke i ljetovanja kako bi zadržali radnike

Poslodavci povećavaju plate, plaćaju obuke i ljetovanja kako bi zadržali radnike
Foto: N.N. | Poslodavci povećavaju plate, plaćaju obuke i ljetovanja kako bi zadržali radnike

BANJALUKA - S obzirom na to da je nestašica radnika u BiH iz dana u dan sve izraženija zbog odlaska u inostranstvo, poslodavci se na razne načine trude da privuku nove i zadrže stare radnike pa im tako neki plaćaju obuke, edukacije, rafting, ljetovanje i mnoge druge benefite.

"Trudimo se na sve moguće načine da zadržimo radnike - od skraćivanja ili pomjeranja radnog vremena, do povećanja plata i svega onoga što je normalno i osnovno. Što se tiče nekih drugih aktivnosti - imamo godišnju proslavu, rafting, paketiće, novogodišnji koktel...", istakao je Saša Trivić, osnivač i vlasnik preduzeća "Krajina klas" i potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. 

Prema njegovim riječima, u ovom preduzeću se svakodnevno nešto dešava i osmišljavaju se novi načini kako zadržati radnike.

Nikola Grbić, vlasnik firme "Grbić Truds" Laktaši i predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport RS, rekao je da je spreman da primi nekoga, da ga iškoluje, obuči ili doškoluje, kako bi imao vozača. 

"Nažalost, vozača je sve manje. Stanje što se tiče prevoznika nikad nije bilo gore nego sad jer ostaju bez radnika, koji odlaze put EU, pogotovo sad kada je otvoreno tržište prema Njemačkoj. Zato se i trude na sve moguće načine da privuku kadar", ističe Grbić za "Nezavisne". 

Naveo je da preduzeće čiji je vlasnik potražuje dva ili tri vozača, ali zasad bezuspješno. 

"Oglas za dva-tri vozača u mojoj firmi se vrtio na radiju 10-15 dana, ali mi se na njega apsolutno niko nije javio, a i kao što je već poznato - na birou nema nijednog vozača kojeg možete zaposliti", požalio se Grbić. 

Naglasio je da su kao jednu od mjera zatražili sastanak sa nadležnima, kako bi definisali konkretne stvari i segmente, kako da se spriječi odlazak radnika i da se privuku novi ljudi. 

"Samo u prošloj godini je iz RS četiri hiljade vozača otišlo u EU. Nešto se mora preduzeti, a mi se na razne načine trudimo", upozorio je Grbić. 

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, naglasio je da su plate ono čime poslodavci u ugostiteljstvu kojima je stalo da zadrže dobrog radnika to i rade. 

"Radnik će da ostane kod poslodavca ako ima plaćen godišnji odmor, bolovanje, topli obrok...", navodi Tatić načine na koje ugostitelji mogu da motivišu radnu snagu.

Kazao je da u Udruženju čiji je predsjednik nastoje da ugostiteljstvo podignu na viši nivo, kako usluge radnika, tako i da ti radnici imaju normalne uslove za rad. 

"To je sve još u malom broju lokala, ali svakako ide nabolje", dodao je Tatić.

U Industriji namještaja "Ms&Wood" su kazali da svake godine dodjeljuju titulu radnika godine onim radnicima koji se izdvajaju svojim znanjem i zalaganjem. 

"Osim nagrade za radnika godine, u 'Ms&Woodu' se svakog mjeseca bira i radnik mjeseca, a s ovom praksom biranja najboljeg radnika će se nastaviti i ubuduće. Ovogodišnji radnik godine je Halid Durić, a kao nagradu je dobio ljetovanje u Turskoj zajedno sa suprugom, koja je takođe uposlenica kompanije. Otputovao je u Tursku i odsješće u hotelu sa pet zvjezdica", kazali su u ovoj kompaniji. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije