Privreda

Poslodavci u FBiH nezadovoljni zbog povećanja cijene struje privredi

Poslodavci u FBiH nezadovoljni zbog povećanja cijene struje privredi
Foto: Pixabay | Poslodavci u FBiH nezadovoljni zbog povećanja cijene struje privredi

SARAJEVO - Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Vlade FBiH da ograniči rast cijene električne energije na 20 odsto za privredna društva, uz upozorenje da će to prouzrokovati pad privrednih aktivnosti.

 

Iz Udruženja poslodavaca napominju da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupjela za 44 odsto, te da će sa najnovijim povećanjem poskupljenje iznositi oko 72,8 odsto.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao je da će Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, te da će time "Elektroprivreda BiH" dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

"To očigledno nije dovoljno, pa će se svi problemi poslovanja `Elektroprivrede BiH` prebaciti na teret privrede, odnosno, građana", rekao je Smailbegović i naveo da se privrednici u FBiH suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH.

Smailbegović je rekao da Udruženje poslodavaca pozdravlja činjenicu da je Vlada FBiH dijelimično uvažila zahtjeve poslodavaca i sindikata iz realnog sektora i omogućila isplatu dvije prosječne plate zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine, bez plaćanja poreza i doprinosa na tu isplatu.

"Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tokom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plata radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa, realizovalo tokom ove godine, kako smo tražili", rekao je Smailbegović.

Iz Udruženja su pozvali sve članove, ali i poslodavce koji to nisu, da sa isplatama neoporezivog dijela plate počnu već u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije