Privreda

Posrće jedan od najpoznatijih automobilskih giganata

Posrće jedan od najpoznatijih automobilskih giganata
Foto: Pexels | Posrće jedan od najpoznatijih automobilskih giganta

MINHEN - Njemački proizvođač automobila Audi prošle godine povećao je prodaju i promet, ali je ostvario znatno manju dobit, objavila je kompanija na godišnjoj konferenciji za novinare.

"Dobit nakon oporezivanja pala je za 12 procenata na nešto manje od 6,3 milijarde evra (6,8 milijardi dolara). Ovo je uglavnom zbog efekata transakcija hedžinga robe", rekao je glavni finansijski direktor Jirgen Ritersberger.

"Izgledi za tekuću godinu su sumorni: Audi očekuje da će prodaja pasti sa 69,9 milijardi evra na 63 do 68 milijardi evra, dijelom zbog nekoliko lansiranja modela nakon dvije godine bez novog modela", prenosi Seebiz."

"Godina 2024. će biti godina još izazovnija od 2023. – ovo će biti godina tranzicije za Audi", rekao je Ritersberger i dodao da će se konkurencija pojačati i u nekim oblastima će morati da se daju popusti. Investicije će se povećati.

"Promjena modela i lansiranje Audi Q6 e-tron, A6 e-tron i A5 će dovesti do većih troškova i privremeno negativno uticati na prodaju", dodao je on.

Audi takođe ima problema sa snabdjevanjem motora.

Generalni direktor Gernot Dolner se u osnovi drži datuma za postepeno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorjevanjem, ali želi da zadrži određeni stepen fleksibilnosti u pogledu želja kupaca. "Budućnost automobila je električna, Audi će predstaviti svoj posljednji novi model sa unutrašnjim sagorjevanjem 2026. godine i namjerava da ukine motor sa unutrašnjim sagorjevanjem 2033. godine", rekao je Dolner.

Međutim, on je takođe napomenuo da će EU preispitati svoju zabranu iz 2035. na nove motore sa unutrašnjim sagorjevanjem 2026. godine.

"Do kraja decenije, Audi bi trebalo da proda onoliko e-automobila koliko i motora sa unutrašnjim sagorevanjem i stoga bude jednako profitabilan", rekao je Dolner.

Trenutno je samo 10 procenata od 1,9 miliona prodatih Audia potpuno električno.

Prodajna marža u osnovnom poslovanju pala je na 10 procenata; u tekućoj godini očekuje se između osam procenata i 10 procenata uz nižu prodaju. Audi zapošljava 53.000 ljudi u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije