Privreda

Posrnuloj privredi USK-a nedovoljna podrška

Posrnuloj privredi USK-a nedovoljna podrška
Foto: N.N. | Posrnuloj privredi USK-a nedovoljna podrška

BIHAĆ - Ekonomske restrikcije usljed pandemije virusa korona stvorile su ogromne probleme privredi Unsko-sanskog kantona, a to se najbolje ogleda u podatku da je u prošloj godini zabilježen pad industrijske proizvodnje od oko osam posto, izjavio je Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK.

"To je loše, a još gore je što paralelno s tim imamo i pad zaposlenosti u istom procentu, a ako to pretvorimo u brojke imamo oko 3.500 zaposlenih manje, kao i pad izvoza od preko sedam posto. Ovo su brojke koje oslikavaju pravo stanje u kojem se sada nalazi naša privreda, ali i zabrinjavaju", istakao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, tome se može dodati i da je USK po pitanju prosječne plate ispod prosjeka u FBiH, te da ona u ovome kantonu iznosi oko 900 maraka, što je za 50 maraka manje u odnosu na federalni prosjek.

Ružnić je istakao kako su pomoć i podrška posrnuloj privredi bili nedovoljni kako bi se zaustavili negativni trendovi.

"Od Vijeća ministara BiH nema nikakve pomoći, jer oni jednostavno neće da se bave ovom problematikom. S federalnog nivoa dobili smo u dva navrata pomoć, od čega je prva bila kroz 'korona zakon' kada smo imali subvenciju doprinosa za period od tri mjeseca i tu pomoć je iskoristilo više od 2.000 firmi iz našeg kantona, a plasirano je oko 5,5 miliona maraka. Druga pomoć se ogledala u podjeli 110 miliona maraka po različitim sektorima, a imamo formiran i kreditno-garantni fond koji je na raspolaganju privrednicima, a neki se krediti tim putem već realiziraju", kazao je Ružnić.

On je dodao kako je, kada se radi o kantonalnom nivou, plasirano oko 1,4 miliona maraka i radilo se u subvencijama ličnih dohodaka za mart i april protekle godine. "Kada je riječ o lokalnom nivou, lokalne zajednice su kreirale sopstvene programe pomoći i mislim da su jedino one na pravi način odgovorile zadatku. Većinom se ta pomoć odnosila na male privrednike i obrte", kazao je Ružnić.

Dodao je kako je Privredna komora USK u protekloj godini preduzela niz aktivnosti i uputila veliki broj prijedloga i inicijativa prema nadležnim institucijama s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije, ali da u najvećem broju slučajeva nisu naišli na razumijevanje.

Predsjednik Udruženja privrednika USK Edin Ibrahimpašić kaže kako je dosadašnja pomoć privrednicima u ovom kantonu bila samo kap u moru i da je samo malo odagnala agoniju koja traje.

"Prošlo je dugo vremena prije nego što se pojavilo nešto jasno i opipljivo i bojim se da za mnoge poslodavce ova pomoć nije mnogo značila", istakao je Ibrahimpašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije