Privreda

Postignut dogovor, FBiH ipak ne ostaje bez gasa

Postignut dogovor, FBiH ipak ne ostaje bez gasa
Foto: Ilustracija | Postignut dogovor, FBiH ipak ne ostaje bez gasa

Federacija BiH ipak neće ostati bez gasa. Rezultat je to višesatnog sastanka pred­sta­vni­ka re­sor­nih mi­nis­tar­sta­va en­ti­tet­skih vla­da i pred­sta­vni­ka dvi­je fir­me, "BH gasa" i "Gas pro­me­ta" Pa­le.

Nakon više od sedam sati pregovora, delegacije su uspjele da iznađu rješenje, te su BH-Gas i Gas promet potpisali Ugovor o transportu gasa, čime je obezbijeđeno snabdijevanje ovim energentom.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka da će plin odmah biti pušten u promet te da građani neće ostati bez tog energenta.

Kao jedan od mogućih razloga za takvu situaciju, on je naveo neusvajanje državnog zakona o gasu.

"Imamo kočnicu na Vijeću ministara BiH, taj zakon treba da ide u proceduru, jer su FBiH i Republika Srpska dali 'zeleno svjetlo'", rekao je Džindić.

Govoreći o Srbija-gasu, on je rekao da je sve potpisano te da su izbjegnute nejasnoće.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić kazao je da je postignut sporazum u najboljem interesu države, ali i entiteta.

Istakao je da su dogovorili da se donese državni zakon kako građani više ne bi dolazili u situaciju da im drugi 'zavrću' gas.

"Više neće biti problema sa gasom, snabdijevanje nije bilo ugroženo, danas ćemo nastaviti raditi samo pod nekim novim ugovorima", istakao je.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Gas prometa Milomir Draganić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, te pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović.

U sve se uključila i de­le­ga­ci­ja Evrop­ske ko­mi­si­je u BiH, a na­kon sko­ro četi­ri sa­ta tra­ja­nja sas­tan­ka sti­gao je i Fa­dil No­va­lić, pre­mi­jer FBiH.

Podsjećamo, zbog is­te­ka ugo­vo­ra sa "Srbi­ja­ga­som" i "Gas pro­me­tom" iz Pa­la, u zvor­ničkom pos­tro­je­nju kom­pa­ni­je "Gas pro­met" za­vrnut je ven­til ko­ji na­pa­ja ovim ener­gen­tom Fe­de­ra­ci­ju BiH i Is­točno Sa­ra­je­vo.

Inače,  Vla­da FBiH i "BH gas" nisu željele po­tpi­sa­ti ugo­vor jer  je on sas­tav­ljen kao da ga po­tpi­su­ju dvi­je države, a ne dva en­ti­te­ta, što u FBiH ne žele da pri­hva­te.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije