Privreda

Postignut sporazum za restrukturisanje rudnika u FBiH

Postignut sporazum za restrukturisanje rudnika u FBiH
Foto: Fena | Postignut sporazum za restrukturisanje rudnika u FBiH

SARAJEVO - Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić najavio je da će danas biti potpisan sporazum o načinu restrukturisanja rudnika koji su dio koncerna "Elektroprivreda BiH".

Džindić je nakon sastanka Sindikata rudnika i predstavnika koncerna rekao da se "Elektroprivreda" obavezuje da obezbijedi sredstva za penzionisanje radnika rudnika Kreka, Đurđevik, Breza i "Abid Lolić".

"Potpisnici se obavezuju da će restrukturisanje na planu ljudskih resurusa izvršiti najkasnije do kraja 2023. godine", rekao je Džindić novinarima i dodao da će višak radnika biti zbrinjavan na socijalno prihvatljiv način.

Predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić istakao je da je riješeno jedno od ključnih pitanja penzionisanja znatnog broja radnika koji za to nisu stekli sve uslove.

"Danas imamo sporazume i odluke 'Elektroprivrede BiH' koje garantuju penzionisanje više od 400 radnika", dodao je Husić.

Direktor "Elektroprivreda BiH" Admir Andelija rekao je da su donesene odluke o zbrinjavanju viška zaposlenih i nastavku investicija.

"Riješili smo pitanje poskupljenje struje. Saopštenjem od prije dva dana smo ukazali da više elektroenergetski sektor ne može finansirati neefikasnosti rudnika. Izdvajanje ovih sredstava ne znači poskupljenje struje. Zahtjev sindikata je bio dugoročnije rješavanje problema u rudnicima. Mi smo rekli da bi to značilo izdvajanje 60 miliona svake godine", rekao je Andelija.

Iz Sindikata radnika rudnika FBiH ranije su najavili da će sutra rudari stupiti u generalni štrajk ukoliko ne bude dogovora o uslovima za penzionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije