Privreda

Potpis na još jednu investiciju od milijardu KM

Potpis na još jednu investiciju od milijardu KM
Foto: N.N. | Potpis na još jednu investiciju od milijardu KM

BUDIMPEŠTA - Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana (RiTE) Kamengrad, vrijednog više od milijardu maraka, potpisan je u ponedjeljak u Budimpešti, na 6. samitu predsjednika vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Dan ranije su Dušan Topić i Dragan Savanović, direktori "Autoputeva RS" i "Željeznica RS", takođe u okviru samita, sa kineskom kompanijom potpisali Sporazum u vezi sa izgradnjom autoputa od Banjaluke do Novog Grada i rekonstrukcijom pruge na istom putnom potezu, čija je ukupna vrijednost 1,093 milijarde KM.

Potpise na Memorandum o saradnji na realizaciji projekta RiTE Kamengrad su stavili Ding Janžang, predsjednik kineske grupacije "China Energy Group", i Dragan Stipić, izvršni direktor firme "Lager" Posušje.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) navode da je FIPA pronašla ovog kineskog investitora, ponudila mu sve raspoložive projekte u BiH za koje je bio zainteresovan, bila u kontaktu s njim, a da bi došli do konačnog izbora koji je pao na RiTE Kamengrad.

"U ekonomskom smislu, ovaj projekat se može okarakterisati kao istorijski, s obzirom na to da je vrijednost projekta viša od milijardu KM, te uzimajući u obzir njegov značaj najprije za razvoj opštine, kantona, a potom i države. Ujedno će predstavljati i jednu od najvećih investicija u BiH", kažu iz FIPA.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je predviđeno da termoelektrana ima dva bloka po 215 MW jačine, a njenom izgradnjom riješilo bi se pitanje plasmana mrkog uglja i pokretanja jamskih kopova.

"Pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnje električne energije TE Kamengrad predstavlja jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH, čija realizacija će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje", rekao je Šarović.

Na dvodnevnom samitu u Budimpešti u ime BiH, uz ostale, učestvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te Šarović, i Igor Crnadak, ministar inostranih poslova.

Na plenarnoj sesiji Zvizdić je u svome obraćanju rekao da BiH aktivno radi na realizaciji ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini iduće godine.

Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1 odsto i otvaranju više od 40.000 radnih mjesta, te da su u posljednjih 30 mjeseci u porastu svi vitalni ekonomski pokazatelji u BiH poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma.

Zvizdić je upoznao prisutne premijere sa turističkim potencijalima BiH, njenim istorijskim nasljeđem i prirodnim bogatstvima.

U prisustvu Zvizdića i Li Kećijanga, premijera Kine, u ponedjeljak su u Budimpešti potpisani Sporazum o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između BiH i Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede Kine.

Sporazum o uzajamnom izuzimanju od viza potpisali su Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, i njegov kineski kolega Vang Ji.

"Ovim sporazumom državljani BiH i Kine, nosioci važećih pasoša, biće oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane do 90 dana u roku od 180 dana", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede Kine potpisali su Šarović i Šan Žong, ministar trgovine Kine.

Tokom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između "Elektroprivrede BiH" i kineske EXIM banke, a koji se odnosi na projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW "Blok 7" Termoelektrane Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije