Privreda

Pratite nas na Google news

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za institucije pravosuđa

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za institucije pravosuđa
Foto: N.N. | Potpisan Posebni kolektivni ugovor za institucije pravosuđa
N.N.

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović danas su u Banjaluci potpisali Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u republičkim institucijama pravosuđa.

Radi dodatne zaštite zdravlja zaposlenih u ugovoru je dodat novi član 33, prema kojem je propisana obaveza poslodavca da, prilikom predlaganja budžeta, vodi računa o potrebi obezbjeđenja sredstava za redovni godišnji sistematski pregled zaposlenih, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Republike Srpske.

Posebnim kolektivnim ugovorom za oblast pravosuđa uređuju se prava, obaveze i odgovornosti koji proističu iz rada i po osnovu rada zaposlenih u sudovima, tužilaštvima, Pravobranilaštvu, kazneno-popravnim ustanovama, Sudskoj policiji, te Centru za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Potpisivanje ugovora rezultat je višemjesečnih pregovora resornog ministarstva i granskog sindikata i njime se definišu veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova koji su utvrđeni zakonom, a koja se odnose na zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Ugovor je sačinjen u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i Odlukom Vlade o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, i u njemu su prava zaposlenih u pravosuđu definisana na istom nivou kao što će biti i u potpisanim posebnim kolektivnim ugovorima u drugim oblastima. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije