Privreda

Potpisan sporazum: Za dionicu Koridora 5C skoro 12 miliona evra

Potpisan sporazum: Za dionicu Koridora 5C skoro 12 miliona evra
Foto: Screenshot | Potpisan sporazum: Za dionicu Koridora 5C skoro 12 miliona evra

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su sporazum o grantu EU u vrijednosti od 11,78 miliona evra, za izgradnju poddionice puta Tarčin-Ivan.

"Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje auto-puta na Koridoru 5C potpisan je korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete radi sprečavanja virusa korona", saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da će, zahvaljujući ovim grant sredstvima EU, biti finansirani radovi na izgradnji nove dionice auto-puta približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmaralište na dionici Tarčin-ulaz u tunel Ivan.

Bevanda je ocijenio da je ovo projekat koji nije značajan samo za BiH, nego i za regionalno povezivanje jer je dio panevropskog Koridora 5C, koji vodi prema Jadranskom moru.

"Ovo je projekat koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem puta M17 sa Koridorom 5C. Osim bržeg i prijatnijeg putovanja izgradnjom ovog modernog puta otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita životne sredine", naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekat će sprovoditi Javno preduzeće "Autoceste Federacije BiH", a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije