Privreda

U UKC stižu filteri za prečišćavanje vazduha

U UKC stižu filteri za prečišćavanje vazduha
Foto: Velibor Tripić | Potpisan ugovor između "Kosmosa" i KRET-a iz Moskve

BANJALUKA - U prostorijama Vazduhoplovnog zavoda "Kosmos" u Banjaluci potpisan je ugovor ovog privrednog društva sa delegacijom ruskog koncerna Radio-elektronske tehnologije (KRET) iz Moskve.

Predmet ugovora je nabavka i distribucija filtera za prečišćavanje vazduha koji će se koristiti u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugoj industriji.

Dušan Vještica, direktor Vazduhoplovnog zavoda "Kosmos", rekao je da je ovo za kompaniju značajan događaj jer ulaze u partnerstvo s kompanijom KRET, koja je na svjetskom nivou i ima brendiran i najprepoznatljiviji proizvod u prečišćavanju vazduha i eliminacije svih štetnih čestica, bakterija, virusa, plijesni, buđi i ostalog.

On je najavio da će sutra biti postavljeni prečišćavači vazduha u nekoliko prostorija u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

"Prethodno smo izvršili mjerenje svih parametara u štetnim i viskokorizičnim zonama u UKC RS i nakon 15 dana imaćemo prve rezultate i efekte rada ovih uređaja, a nakon toga potpisujemo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji", kazao je Vještica i dodao da nakon potpisivanja ugovora očekuju ekspanziju proizvoda širom RS i BiH, a onda i zajednički nastup s kompanijom KRET na evropskom tržištu.

Aleksandar Mitjuškin, zamjenik generalnog direktora kompanije KRET, istakao je da su za kratak period došli do ovog pilot projekta, odnosno instaliranja ovih uređaja u bolnicu.

"Aparati su ovdje i mi smo spremni da ih instaliramo u prostorije bolnice. Ovo je najvažnija faza saradnje u okviru projekta, zato što možemo u stvarnim uslovima da pokažemo kako ti aparati, odnosno instrumenti rade", kazao je Mitjuškin.

Dodao je da je ovo ulog kompanije KRET u ovaj projekat, odnosno pokazatelj koliko su zainteresovani za saradnju.

"Nama je zanimljivije da pokažemo kako ovi aparati rade, nego da ih odmah prodamo. Dobićemo rezultate koji su bili prije testiranja, za vrijeme testiranja i nakon izvršenog testiranja ovog proizvoda i na osnovu tih podataka svi će moći da naprave zaključak o efikasnosti i brojnosti njegove upotrebe u bolnici", pojasnio je Mitjuškin.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kazao je da su aktivnosti za proizvodnju prečišćivača vazduha veoma bitne, ne zbog same komercijalne opravdanosti, nego i odnosa Rusije i RS.

"Kroz ovaj projekat očekujemo nastavak i drugih projekata koji su u pregovorima. Očekujemo da ćemo za 15-20 dana potpisati i komercijalni ugovor koji će obezbijediti zajednički nastup kompanija KRET i 'Kosmos', kako na domaćem tako i na evropskom tržištu", naglasio je Petričević.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, rekao je da se počinje s testnim probavanjem ovih uređaja s krajnjim ciljem da se u budućnosti organizuje ne samo promet ovih uređaja kroz kompaniju "Kosmos", nego i proizvodnja određenih komponenti.

"Cilj je da zajedno radimo i podupremo inicijative koje su usmjerene ka 'Kosmosu', te mu na taj način omogućimo novi poslovni iskorak i saradnju koja će se zasnivati na nekim novim proizvodima koji će se stvarati ovdje", dodao je Đokić.

Saradnja s ruskim kompanijama omogućena je zahvaljujući memorandumu koji je Vlada RS potpisala s ruskom državnom korporacijom "Rosteh", koju čini 11 korporacija, na Međunarodnom vazduhoplovnom samitu "MAKS 2019", koji je 2019. godine održan u Moskvi.

Prosječna cijena prečišćivača vazduha za profesionalnu upotrebu kreće se od 250 do 1.000 evra, a za privatnu oko 150 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije