Privreda

Potpisan ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta Brčko-Bijeljina

Potpisan ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta Brčko-Bijeljina
Foto: Srna | Potpisan ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta Brčko-Bijeljina

BANJALUKA - Ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta Brčko - Bijeljina, ukupne vrijednosti 346.955.000 KM, bez PDV-a, potpisan je danas.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora za tehničke poslove u "Autoputevima" Slobodan Stanarević i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija Li Gang.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković, te ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

Konzorcijum kompanija čine "Kineska prekomorska inženjerska grupa", "Kineska grupa za građevinarstvo Tisju" i Kineska banka za izgradnju.

Sjedište kineske firme koja će izvoditi radove na izgradnji auto-puta je u Varšavi, ali će biti premješteno u Republiku Srpsku, tačnije u Banjaluku, rekao je Nedeljko Ćorić.

Ćorić je rekao da je ovo važan dan za Republiku Srpsku.

Dodik je izjavio da je zahvalan konzorcijumu kineskih kompanija što je spreman da sarađuje sa Srpskom.

On je rekao da Kinezi nemaju politička uslovljavanja u saradnji i da je od velikog značaja prelazak kineske kompanije u Republiku Srpsku.

On je ponovio da je namjera Srpske da od Banjaluke izgradi auto-put do Bijeljine i Srbije. Dodik je rekao da je načelni dogovor da Srpska gradi auto-put kroz Brčko distrikt, ali da se još o tome pregovara zbog određenih zahtjeva bošnjačke strane. On očekuje da će u četiri do pet godina imati završenu trasu auto-puta.

Predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija Li Gang rekao je da su veoma zadovoljni jer su dobili priliku raditi na navedenom projektu.

"Naša grupacija je poznata građevinska kompanija koja se nalazi na 34. mjestu od 500 najpoznatijih građevinskih kompanija u svijetu", rekao je Li.

On je rekao da će grupacija pružiti kvalitetne rezultate u radu.

"Naša kompanija je odlučna da se integriše i zaživi na tržištu Republike Srpske. Naše obećanje je da se naše predstavništvo prebaci na područje Banjaluke", istakao je Li.

Prema njegovim riječima, najvažniji razlog prebacivanja firme je taj što Republika Srpska ima velike potencijale za razvoj.

"Velika je i podrška i prijateljstvo Vlade Republike Srpske", dodao je Li.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je riječ o kreditnom aranžmanu za dionicu Bijeljina  Brčko sa rokom otplate od 15 godina.

On je naveo da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku jer je velika kompanija došla da ovdje investira i dodao da će sa kineskom grupacijom razgovarati i o drugim projektima za Srpsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije