Privreda

Potpisan ugovor sa kompanijom "Orao" vrijedan 3,7 miliona evra

Potpisan ugovor sa kompanijom "Orao" vrijedan 3,7 miliona evra
Foto: Srna | Potpisan ugovor sa kompanijom "Orao" vrijedan 3,7 miliona evra

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević prisustvovali su danas potpisivanju ugovora sa Remontnim zavodom "Orao" iz Bijeljine o remontu motora "Viper" za avione "orao" i "super galeb G-4".

Stefanović je naveo da je vrijednost ugovora, koji je potpisan između Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, Javnog preduzeća "Jugoimport-SDPR" i Remontnog zavoda "Orao" iz Bijeljine 3,7 miliona evra.

On je istakao da ovaj ugovor predstavlja jedan od najznačajnijih pojedinačnih ugovora koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa jednom kompanijom namjenske industrije iz Republike Srpske.

Stefanović je istakao da će ovaj remont omogućiti osposobljavanje dodatnog broja aviona tipa "orao" i "G-4" za korišćenje u Ratnom vazduhoplovstvu Srbije, što je u skladu i sa nastavkom projekta modernizacije vazduhoplovstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"To je uz proces modernizacije jedan od ključnih projekata koji u ovoj godini i u narednim godinama Ministarstvo odbrane želi da sprovede, kako bi povećalo kapacitete ne samo Ratnog vazduhoplovstva već i čitave vojske", rekao je Stefanović.

On je napomenuo da se na ovaj način i praktično investira u preduzeće "Orao", koje u ovom dijelu Evrope jedino može da obavi remont ovakve vrste motora, a time se istovremeno investira i u bratsku Republiku Srpsku.

Stefanović je rekao da je sa partnerima iz Republike Srpske danas bilo riječi o organizovanju posjete i drugim kompanijama u Republici Srpskoj, poput "Kosmosa", da se vidi šta je to novo i šta u zajedničkoj saradnji može da se obezbijedi.

"Ono što je za nas prioritetni cilj jeste da povećamo kapacitete i sposobnosti Vojske Srbije. Ja sam uveren da ćemo sa ministrom i sa drugim kolegama iz Republike Srpske veoma brzo nastaviti najsnažniju moguću saradnju", istakao je Stefanović.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević naglasio je da je danas potpisan ugovor sa kompanijom "Orao" iz Bijeljine, jedan u nizu ugovora koje je Ministarstvo odbrane Srbije do sada zaključilo sa tom i sa drugim kompanijama namjenske industrije Republike Srpske.

"Razgovarali smo i o daljim aktivnostima koje su nam u cilju da se realizuju u ovoj godini. Nastavićemo našu saradnju i u budućnosti u obostranom interesu", rekao je ministar Petričević.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, a ugovor su potpisali u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije načelnik Uprave za logistiku /J-4/ Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Srđan Petković, u ime JP "Jugoimport-SDPR" Danijel Pantić, pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove, te u ime kompanije "Orao" direktor Mladen Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije