Privreda

Potpisan ugovor sa sponzorima samita EBRD u Sarajevu

Potpisan ugovor sa sponzorima samita EBRD u Sarajevu
Foto: Nedžad Uglješa | Potpisan ugovor sa sponzorima samita EBRD u Sarajevu

SARAJEVO - Povodom godišnje investicione konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će od 7. do 9. maja biti održana u Sarajevu, danas je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potpisan ugovor sa sponzorima samita iz BiH.

Ugovori su potpisani sa "Integral inženjeringom" Banjaluka, "BH telekomom", Gradom Sarajevo i Kantonom Sarajevo, a bh. sponzori očekuju da će BiH imati velike benefite od ovog događaja.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da su mogli imati samo četiri sponzora, jer će EBRD imati sponzore velikih kompanija, te da će oni iz BiH imati priliku da stanu rame uz rame sa velikim svjetskim kompanijama.

Na Samitu guvernera EBRD-a očekuje se najmanje 2.500 učesnika, najviše iz poslovnog svijeta.

"U toku samita bit će više od 17 povezanih događaja koji su izuzetno važni. Mi smo do sada govorili samo o četiri najvažnija, a to je sjednica Skupštine EBRD-a, na kojoj će biti ministri iz 68 zemalja, zatim Savjet svjetskih donatora, koji će imati svoju sjednicu Skupštine ovdje u Sarajevu, to su najveće banke, Svjetska banka, MMF, Evropska investiciona banka, Banka za obnovu i razvoj... Jedan cijeli dan biće posvećen BiH i njenim mogućnostima koje mi treba da predstavimo poslovnom svijetu. To je dan kada mi treba da iskoristimo svoju šansu i u tom smislu mi se pripremamo", kazao je on.

Upozorio je na još jedan važan događaj u okviru Samita EBRD-a, a riječ je o Samitu lidera zapadnog Balkana na kojem će se okupiti predsjednici i premijeri iz ovih zemalja, tokom kojeg bi trebalo da upute poruku da je ovaj prostor mjesto za sigurno investiranje. Šarović ističe da se očekuje dolazak predsjednika Srbije i Crne Gore Aleksandra Vučića, odnosno Mila Đukanovića, te Zorana Zaeva, premijera Sjeverne Makedonije.

"Uz premijere, biće poseban sastanak resornih ministara koji će nastaviti sesiju nakon uvodnih obraćanja predsjednika i premijera. BiH očekuje velike benefite od ovog skupa. To je svojevrsna promocija svega u BiH, i Sarajeva i cijele BiH, naših potencijala, a konkretno potpisaćemo dva ugovora sa EBRD-om čiji je iznos oko 220 miliona evra. Očekujemo u ovoj godini povećanje investiranja EBRD-a u BiH za 50 odsto više u odnosu na ranije godine, a da smo koristili novac za projekte u iznosu od 180 miliona evra", rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije